Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обмяна на добри практики

 06 Юли 2006

От 25 юни до 2 юли заместник-кметът на община Кърджали Красимира Живанова посети гр. Лестър, Великобритания по покана на Градския съвет. В английската община бяха обменени добри практики и взаимодействие в сферата на образованието, културата, здравеопазването,сподели след завръщането си пред журналисти Красимира Живанова.
Визитата бе осъществена с подкрепата на Негово Превъзходителство посланика на Великобритания у нас – Джереми Хил, Регионалното сдружение на общините “Марица” и Националното сдружение на общините в Република България.
По време на посещението са проведени срещи с посланника на България във Великобритания Негово Превъзходителство д-р Лъчезар
Матев,с кмета на гр.Лестър Пол Уесли,с директора на Департамента “Регенерация и култура” Анди Томас и със спортния мениджър на Градския съвет Стиив Хъмфри.
В разговор с Анди Томас е възникнала идеята да бъдат осъществени по-близки връзки с Изследователския институт към Националния космически център във Великобритания и Обсерваторията в Кърджали,която преди години бе включена в Национална програма за разработване на космически храни и която през 80-те години под ръководството на нейния ръководител Славей Златев провеждаше активни проучвания в космическата област.Господин Томас е направил и дарение за Клуба на радиолюбителите в Кърджали- втори лаптоп с програма за осъществяване на радиовръзка на радиолюбителите чрез сателит.
Интересна по своята същност е била и срещата със Стиив Хъмфри-спортен мениджър на Градският съвет в гр.Лестър.Акцент в разговорите са били не само развитието на професионалния спорт, но и масовите спортни прояви.Той е споделил ,че масова практика при тях е треньорите на отделните клубове доброволно да водят часове без заплащане.
Заместник-кметът на община Кърджали Красимира Живанова заедно с посланника на България във Великобритания Негово Превъзходителство д-р Лъчезар Матев са посетили и клиника-хоспис за терминално –раково болни.Доктор Матев е споделил, че този модел на хоспис е нов и не се прилага все още в България . Той лично е поел ангажимент да бъде обсъден вариант за създаване на подобно здравно заведение и у нас.Интересното при този вид клиники е начинът за тяхното финансиране. Само 40 % е държавната субсия,останалите средства се набавят чрез дарения.Голяма част от неспециализирания персонал, сестри и санитари, работи на доброволен принцип.
По време на визитата в Англия г-ца Живанова се е срещнала още и с ръководния екип на община Лестър.Сред обсъдените теми са били жилищна политика, култура ,изкуство и бъдещото пресъединяване на България към ЕС.

Още снимки
 Прочитания: 3015 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign