Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай

 28 Февруари 2013

Японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност.
Вдъхновени от тази легенда и водени от идеята, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, 88 ученици от 7 математически клуба, работещи по проект „ Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти” - УСПЕХ в ГПЧЕ “Христо Ботев” посветиха своите представителни занятия на тема „Математика в оригами” на изкуството да се правят хартиени жерави. С вдъхновение и ентусиазъм учениците сгънаха над 1000 жерава, с които украсиха фоайето на училището и допринесоха за емоционално пролетно предпървомартенско настроение у всички. Учениците подариха по два жерава на всеки член от учителите - един за своята мечта, а друг за здравето и мечтите на всички хора. Те подготвиха и книжни жерави с мартенички, които утре ще занесат в Областна управа, Община Кърджали и РИО на МОМН с пожелание за по-добро бъдеще на България. Тази нетрадиционна изява беше изключително вълнуваща и впечатляваща и бе посрещната с радост и одобрение от всички ученици, родители и учители, които днес пристъпиха прага на гимназията.
След мрачните зимни дни тези жерави бяха една светла усмивка към света, понесли своето послание „Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай”.
Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945г., умиращото от левкемия 12 – годишно момиченце, чуло легендата и решило да направи хиляда жерава , за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданията. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: „младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав”.


 Прочитания: 1318 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign