Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обявиха конкурс за проекти "Участвай и променяй!"

 28 Февруари 2013

Днес Кърджали бе домакин на работна среща-дискусия, част от кампанията инициирана от Националната мрежа за децата на тема „Моето участие – право или задължение“. Тя се провежда в рамките на инициативата на Министерство на образованието, младежта и науката „Участвай и променяй!“ в пет различни града на България, сред който и нашият. В Кърджали срещата се организира със съдействието на община Кърджали и "Сдружение инициатива за развитие -Кърджали решава". За да се включат в нея тази сутрин в залата на Бизнес инкубатора дойдоха 46 ученици от 10 учебни заведения в областния град, учители, педагогически съветници, представители на ученически съвети, членове на Детския и младежки парламент към ОДК, представители на община Кърджали и отдел "Закрила на детето".
В началото всички присъстващи бяха поздравени от секретаря на община Кърджали Сезгин Бекир, а водещ на дискусията бе Станислав Додов.
Акцентът на дискусията бе съсредоточен върху постигането на съгласувано разбиране относно детското участие, разграничаване му от други популярни концепции, свързани с децата и младите хора /обучение чрез връстници, доброволчество и ученическо самоуправление/ и идентифициране на възможностите за прилагане на детското участие на локално ниво, както и набелязване на последващи стъпки.
Национална мрежа за децата е сдружение, обединяващо усилията на 110 неправителствени организации за създаване на семейна среда, услуги, общество и политики, утвърждаващи правата на децата и работещи активно за тяхното благоденствие. В този смисъл организирането на подобни кампании и срещи са начин да чуем всички страни, включително и мнението на децата по актуални теми пряко касаещи подрастващите, коментира Мариана Банчева – координатор направление „Образование и политики” към Национална мрежа за децата.
Стартиралата кампания на тема „Моето участие – право или задължение” на Националната мрежа за децата освен провеждане на петте работни срещи, включва и конкурс на тема „Участвай и променяй!“
Конкурсът е насочен към всички ученици в страната на възраст между 14 и 18 години. Проектите могат да се подават от формални и неформални групи от ученици. Събраните идейни проекти ще преминат първо през журиране, а след това най-добрите десет идеи – през гласуване във Facebook. В резултат ще бъдат определени трите най-добри идейни проекта.Достигналите финалния етап от конкурса ще получат сертификати за участието си, а първите три и подкрепата на Национална мрежа за децата в реализирането на техните идеи. По свое желание те ще имат възможността да се включат в младежките дейности на Национална мрежа за децата.
Трите най-добри идейни проекта ще бъдат обявени на сайта и на Facebook страницата на НМД на 30 април 2013 г.

Още снимки
 Прочитания: 1207 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign