Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Закона за децентрализацията трябва да влезе в пленарна зала до края на тази година

 07 Юли 2006

Няколко бяха акцентите в заседанието на УС на НСОРБ, което се проведе в Кърджали.
Един от тях е подготовката на нов проект за Закон за местното самоуправление и местна администрация. От близо година сдружението е започнало подготовка за тази промяна.До момента са извършени много сериозни проучвания и допитвания в тази посока.Две трети от анкетираните – членове на сдружението, кметове, общински специалисти, общественици и др., подкрепят изцяло изработването на такъв закон.На този етап все още е необходимо да се направи анализ, да се почерпи опит от общинските сдружения на страните-членки на ЕС, за да може до края на тази година Закона вече да бъде факт, каза председател на Управителният съвет на НСОРБ д-р Красимир Мирев, кмет на община Търговище.Това предполага и промяна в Конституцията.
Втората актуална обсъждана тема е задълженията на общините свързани с приемането на собствеността на уличното осветление от 1 януари тази година.Голяма част от общините в момента не са направили това,а отказът им е свързан с начина на предоставянето на тези системи и състоянието им към този момент.На настоящото заседание е взето решение да се проведе среща с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. На нея той ще бъде запознат с проблема,ще се търси съдействието му,въпреки, че Министерството на икономиката не е страна по повдигнатия казус. Позицията на НСОРБ е ,че не трябва нещата да остават по този неизяснен начин и да не бъдат решавани едностранно, а процесът да се ускори.
По време на заседанието са били обсъдени и въпроси, свързани със Закона за бедствия, аварии и катастрофи и Закона за кризи. За огромно съжаление тази нормативна уредба е много актуална за всички общини през последните няколко месеца,сподели председателя на УС на НСОРБ д-р Красимир Мирев.На настоящото заседание са набелязани и конкретни предложения за частични промени в двата закона,за да бъдат те наистина работещи.
Друга тема дискутирана по време на заседанието е създаването на Съвет за децентрализация. Ще припомним, че в него ще участват 30 души – представители на Правителството и на Националното сдружение на общините в Република България, които ще работят по прилагането на Стратегията за децентрализация на общините и програмата за нейното изпълнение. Ще припомним, че Стратегията за децентрализация на общините бе приета на 5 юли тази година от Министерски съвет. В работата на Съвета за децентрализация ще участва и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Участниците в заседанието на Управителния съвет на НСОРБ посетиха и тракийския комплекс “Перперикон” по време на престоя си в Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2421 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign