Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Шесто издание на "Часът на Земята"

 18 Март 2013

„Изключи светлината, включи се!”

Уважаеми съграждани,

Бих искал да официално да Ви поканя да се включим в шестото издание на "Часът на Земята", което ще бъде на 23 март 2013 (събота) от 20.30 до 21.30 часа. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението си за един час през 2007 година, "Часът на Земята" се разраства и става една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще. В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят.

За втора поредна година Часът на Земята ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“.Обещанията, които отправят хората са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или даи използват енергоспестяващи крушки. През 2012 г. чрез „Аз правя, ти действаш“ 4 млн. души отправиха своите предизвикателства като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности. В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече.

През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 български града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на много административни и знакови сгради в България.

През 2013 г. посланици на инициативата отново ще бъдат музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, актьорът Юлиан Вергов. Часът на Земята е глобална кампания, която има за цел да привлече общественото внимание върху проблемите, свързани с промените в климата и употребата на повече ресурси, отколкото човечеството разполага. Крайната цел на кампанията е да подтикне хората към реални действия. “Часът на Земята винаги е бил нещо повече от това да угасим светлините за 1 час. Вече са налице и първите резултати за опазване на природата, които ще ни помогнат за осъществяване на дългосрочната ни цел, казва Анди Ридли, съосновател на Часът на Земята.
Какво можем да направим?! Нека да пестим енергия! Можем да използваме възобновяема енергия, да купуваме енергийноефективни уреди, да изключваме лампите, когато не са необходими, да ходим пеша... и още много действия с които да пестим ресурсите на нашата планета.

Надявам се да се включим успешно в „Часът на Земята” 2013 год. за да допринесем за по-добър начин на живот, и в борбата с глобалното изменение на климата на планетата.


Кмет на Община Кърджали:............................
/инж. Хасан Азис/
АБ// Прочитания: 1360 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign