Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали официално бе открит Петият Балкански фестивал на турския фолклор

 10 Юли 2006

Днес в Кърджали официално бе открито 5-то издание на Балканския фестивал на турски фолклор “Кърджали 2006”.Организатор е читалище “Юмер Лютфи” – Кърджали с финансовата подкрепа на 7-те общини от региона. Преди официалното откриване участниците - фолклорни групи от България ,Македония,Турция и Украйна дефилираха по централната улица на областния град от кино “Орфей” до площад “Освобождение”.Кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис поздрави всички гости, участници и откри Петия Балкански фестивал на турския фолклор.
”Културата е единствената сфера, в която стойностите не се мерят с големината на държавата,с броя на населението,а с реалните стойности на духовното извисяване на хората.В тази връзка фолклорното изкуство на една страна е най -дълбокият и здрав корен, от който тръгват всички духовни достижения в културата на държавата.Живеем във време на очаквани промени, на поляризирани мнения и сили ,на оспорвана политическа борба .Всички живеем и с надеждата ,че най-после общочовешките ценности ще се окажат над дребните политически страсти,че ще настъпи така желаната демокрация. Във всички тези стремежи на човешката цивилизация, основна движеща сила е толерантността и това е, защото небето над нас и земята, на която живеем, са общи.Животът, който живеем не се дели по партиен цвят.Не се дели на български, турски или ромски.Животът няма синоним.Синоним има думата толерантност.Това е човечността във всичките й измерения -добротата ,разбирателството ,толерантността към другия,приемане на другото мнение ,независимо от вяра,пол ,възраст и религия.Тук на Балканите, при нас са събрани хора от различни националности,етноси и религии.В този смисъл аз виждам нашият фестивал като едно послание за толерантност и затова искрено вярвам,че всички заедно ще успеем да превърнем различията между нас не в мотив за противопоставяне и отдалечаване,а в повод за истинско човешко и междудържавно разбирателство,скрепено с магията на изкуството”,каза при откриването на фестивала кметът на община Кърджали.
Форумът продължи с изпълнения на фолклорните състави на площад “Освобождение”.
Преди официалното откриване, членове и симпатизанти на партия “Атака”, организираха протест срещу 5-тия Балкански фестивал на турския фолклор. Около 40 привърженици на партията от Кърджали, Хасково, Димитровград, Пловдив, Стара Загора и Ямбол в продължение на около един час развяваха националния трибагреник и партийни знамена на централния градски площад.
"Протестираме срещу опита да се заличи националния фолклор,срещу читалище “Юмер Лютфи” и седемте общини ,които финансират провеждането на културния форум. Нямаме нищо против Кърджали да е домакин на балканския фолклор, но не на турския", заяви областният лидер на "Атака" Камелия Колчева. Откриването на фестивала закъсня с около час и протестиращите се оттеглиха в момента, в който по главната улица тръгна шествието с участниците в проявата.До конфликт между двете страни не се стигна и протестът се ограничи само с подписка от страна на партия “Атака” срещу насаждането на турския фолклор и турски език в област Кърджали чрез провеждането на културния форум.На участниците в протеста бе съставен и предупредителен протокол от полицията, защото нямаха предварително разрешение за това.
Петият Балкански фестивал на турски фолклор “Кърджали 2006” ще продължи до 12 юли.Концертни програми участниците ще изнесат във всички общински центрове на региона.Гала-концертът ще бъде на 12 юли на спортната площадка в Кърджали от 18 часа.
Общият бюджет за провеждането на Балканския фестивал на турския фолклор е около 30 хиляди лева,като най-голяма част /8 хиляди лева/ дава община Кърджали в ролята на домакин на проявата,а останалите суми се разпределят пропорционално между другите общини в областта.

Още снимки
 Прочитания: 2675 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign