Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Завърши четвъртата поред поетична среща "Вечери под Перперикон"

 11 Юли 2006

Приключи поетичната среща “Вечери под Перперикон”. В продължение на три дни – от 7 до 9 юли, село Калоянци на язовир “Студен кладенец” събра около 50 творци от страната и региона. Сред участниците бяха гости от София, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Най-интересната проява беше в събота. Групата творци се изкачи на тракийския дворец Перперикон , посрещнаха ги гайдари от Кърджали, чиято песен се носеше на вълни над околните върхове. В тронната зала участниците в литературния пленер присъстваха на нетрадиционно представяне на последната книга “Ескизи от юг” на кърджалийския поет Венцислав Стайков, един от основните инициатори за тези поетични вечери. Последва обиколка на скалния комплекс, придружена с интересна беседа на младия археолог Милен Камарев.
“Чувствам се безкрайно щастлив, че съм на това свято място, което е един своеобразен мост между древността и бъдещето на нашата земя.”, каза развълнуван скулптурът Александър Пройнов. Той представи своята пластика “Родопа” и обяви желанието тя да бъде приета като символ-награда на ежегодния пленер. Участниците бяха поздравени лично и от заместник –кмета на община Кърджали Красимира Живанова.Тя се обърна към гостите с думите: “Определението за поезия е, че тя е съвкупност от художествените произведения в мерена реч на един народ, на една епоха. Надявам се, че свещеният град на траките
Перперикон и другите природни забележителности в региона, ще ви вдъхновят и вие ще съумеете да претворите в слово тази магия на митичната планина Родопи. Добре дошли!Нека Вашето приятелство продължи и на трапезата Ви винаги да има хляб, вино и молитва. На добър час на всички почитатели на изящното слово!”
Съботната вечер продължи с литературно четене . Свои стихове представиха Ели Видева от Хасково, член на журито на Поетичната академия “Южна пролет”, Христина Стоева от Бургас, Димитър Гачев и Димитър Краев от Пловдив, Галя Станкова от Стара Загора, Светлана Комогорова – Комата – поетеса и известна преводачка от София и разбира се авторите от Кърджали – Иванко Маринов, Роса Соколова, Вилдан Сефер, Мариан Парнаров, Гергана Илиева, Иво Георгиев и др. Бе организирана и импровизирана книжна борса, имаше размяна на нови книги с автографи, звън на китари , много музика и дискотека под открито небе. Идеята е пленерът да стане традиционен. Сдружение “Вологес” ще се опита да събере творбите в специален алманах и представи авторите чрез DVD – продукт. Роди се и инициативата следващото лято литературната среща да се съчетае с фотоконкурс.
Четвъртият литературен пленер “Поетични вечери под Перперикон” се организира със съдействието на община Кърджали, Общество за култура, наука и изкуство “Вологес” и Клуб “Неиздадени ръкописи” към Регионалната библиотека “Н.Вапцаров”.

Още снимки
 Прочитания: 3567 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign