Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С гала-концерт бе закрит Петият Балкански фестивал на турския фолклор

 13 Юли 2006

Снощи на спортна площадка “Арена Спартак” в Кърджали с голям гала-концерт бе закрит Петият Балкански фестивал на турския фолклор . В него участваха над 150 души. На сцената първи се представи младежкият танцов ансамбъл при Дома на културата, който поздрави гостите от чужбина. “Вече втори ден съм в област Кърджали, присъствах на изявите на гостуващите състави в Ардино и Момчилград. Публиката възторжено аплодира изпълненията на участниците от Македония, Украйна, Турция. Концертите се превърнаха в истински празници. Няма нищо по-хубаво от това, хората от различни страни да се опознават и сближават чрез изкуството.”, каза Агнес Зашева – главен секретар на Министерството на културата. Гала-концертът продължи с изпълнение на форлклорните групи от Скопие. С много овации зригелите посрещнаха танцьорите от ансамбъл “Джемиле”, област Крим – Украйна. Последваха участия на състави от гр. Зонгулдаг, Турция, от читалище “Назъм Хикмет” Шумен, читалище “Нов живот”и ОДК- Момчилград, читалищата ог град Ардино, Странджево и др.
Организатори на Петия Балкански фестивал на турския фолклор са Кърджали и останалите шест общини от областта. Проявата се организира със съдействието на Министерството на културата. Всички ръководители на състави получиха грамоти и плакети за участието си в културния форум.
“Кърджали има нужда от фестивали. След няколко месеца страната ни ще бъде член на ЕС, а най-голямото богатство в него е разнообразието на етноси, култури, религии.”, каза в приветствието си кметът на областния град инж. Хасан Азис и пожела до нови срещи след две години, когато ще се проведе 6-то издание на фестивала.

Още снимки
 Прочитания: 2357 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign