Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обсъдиха бъдещето на фестивала "Перперикон"

 14 Юли 2006

Днес в община Кърджали се проведе поредното заседание на Обществения съвет по култура. Единствената точка, включена в дневния ред, бе съдбата на Международния фестивал “Перперикон”. До дискусията се стигна вследствие на възникнали спорни моменти, преди и по време на последното 6- то издание на феста.
Заседанието бе ръководено от заместник-кметa Красимира Живанова,която е и председател на съвета. На разискванията присъстваха и двамата управители на Сдружение “Перперикон – Мелпомена” – Петър Савчов и проф. Николай Овчаров.
Ще припомним, че Сдружението бе създадено преди няколко години и неговата основна идея е организиране и провеждане на международния културен форум. По време на обсъжданията бяха поставени много и конкретни въпроси – за мястото на Община Кърджали и нейния дял при финансиране на проявите .Членовете на Обществения съвет по култура настояваха да бъде изяснен Статутът на фестивала и критериите за номиниране на носителите на голямата награда, която се връчва ежегодно “Златен Перперикон “.
И двете страни стигнаха до конкретно решение, а именно: Сдружение “Перперикон – Мелпомена” да изготви писменно предложение с визията на развитие на бъдещите издания на Международният фестивал “Перперикон” и предложение за партньорство с община Кърджали. От своя страна Обществения съвет по култура ще изработи правила, които да бъдат общи за участието на външни организации в културната програма на общината. Бяха поставени и срокове за изпълнението на взетите решения от двете страни - края на месец септември. Тогава ще се проведе и поредното заседание на Обществения съвет по култура към община Кърджали.
В края всички участници в дискусията се обединиха около мнението,че Международният фестивал “Перперикон” е нужен на Кърджали,интересът към него все повече расте и той се превръща в емблематичен за областта и подпомага развитие на културно-историческия туризъм.
Състоялото се заседание на Обществения съвет по култура към Община Кърджали,се проведе при открити врати.На него присъстваха, както журналисти от местните електронни и печатни медии,така и представители на кърджалийската общественост.


 Прочитания: 2141 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign