Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Прибавяме още 50 дка зелена паркова площ към центъра на Кърджали

 22 Май 2013

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис представи пред журналисти дейностите, които ще бъдат извършени по изграждането на третия етап на парк „Арпезос Север”. Това стана в самия парк пред картата на различните етапи за изграждането на този голям инфраструктурен проект и на местата на бъдещото строителство. Към своеобразния „брифинг на пейка в парка” интерес проявиха непредвидено и холандския посланик Карел ван Кестерн, който тези дни е на обиколка в региона, както и един клас първолаци от СОУ „П.Р.Славейков”.
„Това е един много хубав подарък за всички кърджалийци. Този парк ще ни даде претенцията Кърджали да стане най-зеления град вече и извън рамките на нашата страна. Към центъра на града, заедно с третия етап от изграждането на парка, ние прибавяме общо 150 000 кв.м. зелена площ. Нашата проектна готовност за участието ни в оперативните програми винаги е давало добър резултат”, подчерта кметът.
Договорът за изграждането на парка бе подписан на 21 май в МРРБ между градоначалника и ръководителя на Управляващия орган. Проектът „Изграждане на парк „Арпезос-Север” - ІІІ етап и рехабилитация и реконструкция на тротоари в гр. Кърджали” е на стойност 5 012 248 лв. и се финансира от Оперативна програма „Регионално разривите“ 2007-2013 г. по схема „Зелена и достъпна градска среда“, съобщи кмета. По думите му в рамките на 24 месеца се предвижда изграждане на парка, рехабилитация на тротоари по бул. „България” и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление от кръстовището с ул. „Булаир” до кръстовището с улица „Отец Паисий” , реконструкция на тротоари по бул. „България” и ул.”Миньорска” с обхват от кръстовището при магазин „Гейк” до ул.”Булаир” и прилежащите им терени по плана на гр.Кърджали.
„Веднага ще започне подготовка за тръжната документация, която трябва да бъде съгласувана с управляващия орган. Очакванията са в рамките на три месеца ние да сме готови с одобрена тръжна документация за обявяване на избор на изпълнител. Винаги моето желание е било обектите да бъдат изпълнявани от кърджалийски фирми”, подчерта инж. Хасан Азис.
Проектът включва изграждане на около 50 декара паркова площ в центъра на града, 5 000 кв. метра рехабилитирани тротоари в централната градска част, както и 620 метра велоалея към парка. В него ще бъдат разположени алеи за разходки, пътечки, футболно игрище 45 на 75 метра с изкуствена настилка, игрища за хандбал и баскетбол, игрища за волейбол и бадминтон, писти за парков кегелбан, стационарни тенис маси, игрище за плажен волейбол, трибуни за зрители, уреди за фитнес и детска площадка с комбинирани детски съоръжения за три възрастови групи. Ще бъдат изградени и 4 дървени беседки. Паркът ще бъде снабден със системи за видео наблюдение, както и алейно осветление.

Още снимки
 Прочитания: 1784 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign