Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отличия за изявени ученици

 27 Май 2013

По случай 24 май –Деня на българската просветата и културата и на славянската писменост за десета поредна година ръководството на Община Кърджали награди изявени ученици, представили достойно Община Кърджали на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали от Община Кърджали.
Изсипалият се пороен дъжд придружен с градушка премести церемонията по награждаването от паметника на Освободителите в Градската градина в залата на Дома на културата. Там наградите бяха връчени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.
В първа възрастова група І - ІV клас, бяха отличени учениците:
Венцислав Владимиров Караусов- ученик от І клас в СОУ ”Йордан Йовков”- – гр.Кърджали- класиран на второ място на Национален конкурс „Нарисувай ми коледна картичка” и постигнал максимален брой точки на националните състезания: „Аз рисувам”, „Аз природата и светът”, „Аз и числата”, „Аз и буквите”.
Мария Александрова Александрова- ученичка от ІV клас в СОУ „П.Р.Славейков” класирана на първо място на Дванадесетият областен математически турнир Кърджали 2013г., на първо място на Областният кръг на националната олимпиада по математика и на първо място в областният кръг на националната олимпиада „Знам и мога”, участник в националния кръг в град Силистра.
Георги Любомиров Иванов – ученик от ІV клас в СОУ”Владимир Димитров Майстора”, заел първо място на шестия международен турнир по борба в Димитровград на 07.-08. 12.2012г. и трето място на турнир по свободна и класическа борба „Никола Илчев” в Стара Загора.
Във втора възрастова група V-VІІІ клас грамоти и награди получиха:
Лия Делчева Стамболиева – ученичка от VІ клас на СОУ”Отец Паисий” гр. Кърджали -национален победител от България в конкурса Картинен Еко Дневник от компания Панасоник съвместно с Центъра за световно културно наследство на Юнеско, номинирана в Япония и нейният дневник е част от културното наследство на Юнеско.
Слави Любомиров Тодоров – ученик от VІІІ клас в ГПЧЕ, класиран на първо място на националното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата.
Натали Стефанова Стефанова- ученичка в VІ клак в СОУ”Йордан Йовков” заела първо място на вторият национален конкурс за рисунка „Морето – един различен свят” – Каварна, и завоювала призови места на общински кръгове по природни науки. Тя е и отличен състезател по волейбол.
Станимир Костов Василев – ученик от V клас в ОУ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Кърджали, класиран на първо място в ХІ Национално състезание по природни науки и екология гр.Варна, на второ място на Областен кръг на Математическо състезание „Европейско кенкуру” и на трето място от ХІІ Областен математически турнир.
С награди бяха отличени и най- изявените ученици завършили основно образование. Това са:
Георги Марков Базлянков – ученик от VІІІ клас ГПЧЕ „Христо Ботев” гр.Кърджали, класиран на първо място на Европейско” Математическо Кенкуру”2013, както и на първо място и отличен с златен медал на националното състезание между езиковите гимназии. Той зае и първо място на областния кръг на олимпиадата по математика.
Вероника Стефанова Чакърова – ученичка в VІІІ клас в СОУ”Владимир Димитров Майстора”, завоювала златен медал от Националния конкурс „Орфеево изворче” 2013г.
Виктория Георгиева Грозева – ученичка в VІІІ клас от ГПЧЕ”Христо Ботев” млад фотограф от Клуб по фотография към ОДК. Наградата и бе връчена за постигнатите от нея постижения сред, които първо място в Национален конкурс за фотография „Вълшебният свят на Родопите”, първо място във фотоконкурс „Мостът –кръстопът на културите”, специална награда на Областния управител на Бургас в Национален конкурс за художествена фотография и специална награда в раздел фотография на Международен фестивал „Млади таланти”.
За трета възрастова група ІХ-ХІІклас бяха връчени награди и грамоти на:
Мирослава Мирославова Яворова- ученичка от ІХ клас в ГПЧЕ”Христо Ботев” гр. Кърджали класирана на първо място от Областен кръг на олимпиада по ангглийски език, на пето място в Национална олимпиада по английски език - Монтана, на първо място в Национално състезание по дебати на английски език и вече стипендиантка на Американската фондация за България – раздел чужди езици.
Иван Динков Герганов - ученик от Х клас от СОУ ”П.Р.Славейков” гр.Кърджали, носител на златен медал от 9-то Експо Саянсис Юръп 2012 в Русия, на бронзов медал от Световния математически форум в Хон Конг и на бронзов медал от Национално състезание по математика – Ловеч. Заел второ място в Международен конкурс „Математика и проектиране4 в Москва и публикувал своя статия „Задачи в триъгълна решетка” в списание „Математика”.
Със специална награда бе отличена и Кристина Топалова -председател на Детски младежки парламент към ОДК. От 2008г. Кристина е член на Детски младежки парламент към Обединен детски комплекс. На VІІ та тържествена сесия на ДМП през 2011г. е избрана за председател на младежкия парламент. Като председател на ДМП тя е активен партньор на Община Кърджали при организиране на младежки прояви- срещи, разговори, кръгли маси, благотворителни акции и кампании. Със своята активна гражданска позиция тя допринася за издигане авторитета на ОДК и на Детски младежки парламент и популяризиране на дейността му на регионално и национално ниво.
Тази година Община Кърджали присъди и отборни награди на ученици и колективи, издигнали престижа на общината на национално и международно ниво. С такава бе отличено театралното студио на френски език към ГПЧЕ”Христо Ботев” с ръководители Цонка Пашалиева и Атанас Атанасов. Учениците на ГПЧЕ Николина Христова, Милица Петрова,Веселина Тонкова, Мелис Мехмед, Айше Исмаил от 10 клас, Джунает Сюлейман от 11 клас и Иван Краев от 12 клас , под майсторската ръководство на Цонка Пашалиева и Атанас Атанасов, се преобразяват в незабравими герои на Виктор Юго и стават любимци на публиката в Албена. На Националния фестивал на Франкофонските театри, театралното студио печели Трето място и Бронзова маска.
С колективна награда бе отличен и Отбора по природни науки и екология към ОУ”Св.св.Кирил и Методий” град Кърджали , с ръководител Нефие Садула – старши учител по биология. Отборът спечели първо второ и трето място на Национални и Международни конкурси, олимпиади и състезания. Учениците от V клас – Джем Харун Бекир, Едже Илхан Балканлъ, Станимр Костов Василев и Селин Ниязи Ахмед от VІ клас достойно представиха своето училище, издигайки престижа му и доказвайки своите знания.
Награда бе връчена и на школата по история „ИстОрика” към СОУ ”П.Р.Славейков” с ръководител Димитър Димов. Възпитаниците й участваха в Академичен форум на обществените науки с дебат и дискусия със студенти и преподаватели от УНСС, а за реферата на националния конкурс „Не се гази, туй що не гасне”, спечелен от Бахар Хайрула, учениците от Школата пътуваха до Русия.
Школата има и други постижения, сред които създаване на книга 1 и 2, поставили са началото на Славейковска история, участие в социален експеримент с идея да се върнем назад в миналото и да покажем какво е било образованието преди 30 години – пряко предаване по БТВ, създаване на кът на ораторите и завоюване на първо, второ и трето място на Национални и областни кръгове на състезания и олимпиади по история и цивилизация.
За 50 годишен принос в културния живот и за издигане престижа на общината в страната и чужбина, чрез изявите си, Община Кърджали удостои с награда и Детския струнен оркестър към Общински център за култура и младежки дейности гр. Кърджали с основател и диригент, почетния гражданин Петър Филипов.
2013-та е годината, в която две просветни институции честват 100 годишен юбилей. За сто годишната културно-просветна дейност на Народно читалище „Обединение 1913” и за сто годишната просветна дейност на СОУ „Отец Паисий” гр. Кърджали, те бяха отличени от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис с грамоти и плакет.


 Прочитания: 2724 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign