Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Приключи конкурсът за идеен проект на крайбрежен парк "Арпезос - север"

 17 Юли 2006

В края на миналата седмица приключи конкурсът за идеен проект за изграждането на бъдещият крайбрежен парк “Арпезос – север” заедно с озоленяването на бизнес-парка, които ще бъдат разположени върху терена на бившите казарми в центъра на Кърджали. Седем авторски колектива внесоха своите предложения в общинска администрация. Комисията, която оценяваше внесените идейни проекти заседава в продължение на 4 дни. Председател на журите бе главния архитект на общината Петя Назърова, а в състава му бяха включени представители на Съюза на архитектите в България, на Камарата на архитектите, Съюза на ландшафтните архитекти и др.
Вече е ясно и класирането от проведения конкурс, но то ще се огласи след като бъде подписано от кмета на общината през тази седмица. По регламент до 24 юли трябва да се проведе и общественото обсъждане на избрания проект, съобщи главния архитект на администрацията Петя Назърова. Тя уточни, че в него ще се включат участниците в конкурса и членовете на журито. Тогава гражданството ще бъде запознато и с резултатите от конкурса, с намеренията на авторите и техните идеи.
На обсъждането на проектите присъства и кметът на общината инж. Хасан Азис. Той изрази задоволството си от отличната работа на екипите и от това, че Кърджали ще има един от най-добрите парко-устройствени проекти. Инж. Азис съобщи още, че през октомври градът ни ще участва в национално изложение с проектите от конкурса за изграждането на парк "Арпезос – север”. Градоначалникът обяви в тази връзка още една инициативата, която ще се осъществи тук – в Кърджали. А именно, че градът ни ще бъде домакин на международен форум, на който ще бъдат обсъдени важни архитектурно-устройствени въпроси на големите населени места и ще бъдат споделени добри практики. Очаква се срещата да се проведе през месец октомври тази година. Инж. Азис допълни, че идеята ще се реализира съвместно между общинска администрация и Съюза на архитектите в България. За участие ще бъдат поканени бивши кметове на града и главни архитекти, авторите на важни архитектурни изпълнения в Кърджали, както и специалисти от побратимените общини от Гърция, Турция и САЩ.


 Прочитания: 2482 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign