Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

РИМ – Варна гостува на музея в Кърджали с изложба за Капитан Георги Георгиев

 05 Юни 2013

Изложбата се осъществява благодарение на любезната покана и съдействие от страна на директора на РИМ - Кърджали, г-н Павел Петков. Откриването й е от 17. 30 часа на 6-ти юни, четвъртък, 2013 г. Съорганизатори са Съюзът на ветераните от войните в България – Кърджали и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Кърджали.
Както всички в Кърджали знаем, тук, на 4 юни 1930 г., е роден к.д.п. Георги Георгиев, почетен гражданин на родния си град и на Варна. Той е първият българин извършил самотно околосветско плаване с ветроходната яхта. Времетраенето е рекордно кратко - 202 денонощия, при това по най-дългия и опасен морски маршрут.
Любопитен момент в това смело плаване е съвпадението на датите на тръгване и завръщане. Стартира от кея на Хавана на 20 декември 1976 г., завръща се отново на същия кей на 20 декември 1977 г. К.д.п. Георги Георгиев е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.н. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Пред Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното.
Никой самотен мореплавател в света преди капитан Георги Георгиев не е минавал по най-дългата морска обиколка около Земята. Този световен рекорд е вписан в книгата за рекорди „Гинес” през 1981 г. - за съжаление, посмъртно.
Капитан Георги Георгиев е удостоен със златна значка и званието „Герой на НРБ”. Получава и наградата на гр. Гданск, Полша (в чиято корабостроителница е построена яхтата „Кор Кароли”) - плакет и диплом „Рейс на годината – 1977”. Има наградата „Почетен спортист на Варна за столетието”, посмъртно. Обявен за Яхтсмен № 1 на България за всички времена.
Наградите на Капитана ще се видят в изложбата.
В изложбата е показан модел на ветроходната яхта „Кор Кароли”, както и модел на 25 000-тонен кораб, построен през 1976 г. във Варненската корабостроителница и кръстен на к.д.п. Георги Георгиев. Посетителите ще видят и модел на пътническия кораб „Емона”, на който за първи път започва работа капитан Г. Георгиев.
Известен факт е, че по негово настояване корабът „Емона” по сухоземен път пристига от Варна и акостира във водите на язовир „Кърджали”.
Ще си припомним гостуването на прославения ни съгражданин през 1978 г. Видео кадрите, които ще бъдат показани за първи път, припомнят историческия момент, когато к.д.п. Г. Георгиев се среща с първенците на града, с деца и с граждани, разказва за екстремния живот на моряците.
Да подчертаем, че част от материалите в изложбата са предоставени от Иван Георгиев, синът на Капитана, който направи дарение на РИМ-Варна. Синът е корабен механик и също се занимава с ветроходство.


 Прочитания: 1047 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign