Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Шесто издание на инициативата "Мултикултурния град"

 06 Юни 2013

Тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” се провежда за шеста поредна година от Община Кърджали и Артдвижение КРЪГ. Досега инициативата привлече вниманието на много и различни партньори от страната и чужбина с опита да бъдат промотирани познати и непознати ресурси, които подчертават уникалния характер на Кърджали. В центъра на Кърджали е издигнат билборд, предназначен да представи историята на Инициативата.
Тазгодишният надслов на събитията в програмата е „Културни хоризонти”. Ще бъдат представени различни автори от Кърджали и страната, както и произведения, промотиращи различни културни хоризонти – от Арда до Темза.
На 8 юни, събота, от 17.30 ч. се открива ретроспективната изложба „Пътят на един актьор”, посветена на творческата биография на Нуредин Мехмед. Изложбата ще бъде открита от кмета Хасан Азис. Показват се 80 фотографии и документи от периода 1956 г., когато младият Нуредин е приет в турския отдел на театралната академия ВИТИЗ, в класа на проф. Владимир Трифонов, до 1984 г., когато е уволнен от ДТ „Димитър Димов”. Фотографиите са от неговия личен архив. През личната история на актьора е показана и историята на театъра в Кърджали, на две от трите творчески формации, естрадата и драмата – още от първото представление „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников, постановка на Коста Цонев (1960), през множество спектакли, изпълнявани на турски и български в тогавашния Кърджалийски окръг и в страната. Документирани са над 30 спектакъла и множество събития от живота на театъра, както и сцени от пиесата, написана от Нуредин Мехмед „Безгранична любов”, сътворена през 1957 г. и постигнала рекорд от 150 представления в десетки села и градове на България. Нуредин Мехмед е известен и като политическа фигура – депутат от Седмото Велико Народно събрание (1990-1991), председател на Фондация „Истикбал” (Бъдеще), която насърчава развитието на турската култура и подпомага развитието на културното многообразие в област Кърджали. През 1993 г. по идея на фондацията се формира Инициативният комитет, който подготвя създаването на читалище „Юмер Лютфи”.
На 21 юни, петък, в Арт галерията ще бъде представена експозиция на арменски обредни костюми и артефакти, подготвена в партньорство с Арменския благотворителен съюз „Парекодзаган” от Пловдив, Дружеството на арменците „Севан” от Кърджали и арменските дружества от Добрич и Хасково. Гостите ще могат да видят инсталация, съдържаща архивна снимка от сватбата на Азадухи и Агоп Еничерян от Кърджали, състояла се през юни 1943 г., както и съхранената от наследниците им автентична сватбена рокля.
На 29 юни, петък, в Арт галерията ще бъде показана видео- презентация с 2000 фотоса под заглавие „Арда или Темза”. Това е авторски проект на 21-годишната Ивана Тонкова от Кърджали. Тя учи археология и класически науки в университета в Рединг, Великобритания и от три години снима Темза, която й напомня Арда в родния Кърджали.
Тази година в рамките на Инициативата „Мултикултурният град” Артдвижение КРЪГ ще връчи за първи път диплом и плакет на номинирания за „Мултикултурен човек” за 2013 г. Предвидено е тази награда ще се превърне в традиционна. Тазгодишният носител е Нуредин Мехмед за неговото творчество и принос за развитие на мултикултурализма.

Още снимки
 Прочитания: 1310 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign