Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Нуредин Мехмед –първи носител на наградата „Мултикултурен човек”

 09 Юни 2013

На среща в арт галерия Кръг в Кърджали кметът инж. Хасан Азис връчи диплом и плакет „Мултикултурен човек” за 2013. Първият носител стана Нуредин Мехмед за неговото творчество и принос за развитие на мултикултурализма. „Нуредин Мехмед е един от хората, които правят Кърджали разпознаваем. Той отговаря на един ключов въпрос, че човекът на изкуството може да променя света и да даде на поколенията модели на подражание”, каза при откриването на срещата на Радост Николаева, директор на Арт движение „Кръг”. „Кърджали е град, в който има много изявени творци като Нуредин Мехмед, свързали живота си и професионалния си път с нашия град. Освен сериозния му принос за развитието на театъра и културата в Кърджали и региона, той е личност, чиято обществена позиция по всеки важен въпрос е показател дали се движим в правилна посока. Мога да ви уверя, че е истинско богатство за един ръководител да има човек с такъв опит за свой съветник”, каза кметът инж. Хасан Азис.Градоначалникът приветства идеята на Арт движение Кръг за учредяване на наградата „Мултикултурен човек” и номинирането на Нуредин Мехмед за неин първи носител. „Благодаря, че ме почетохте. Считам се като един обикновен гражданин на Кърджали. Човек никога не трябва да дели хората по етнос, език и професионална дейност. Човек си е такъв, както го е създал господ”, каза развълнуван Нуредин Мехмед и подчерта, че винаги е вярвал, че мисията на изкуството е да обединява хората и да ги прави по –добри.
„Познаваме се с бай Нуредин от 25 години от времето, когато бяхме заедно във Великото народно събрание.Той умее да печели не само зрителите, но хората край себе си със своето сладкодумие, усмивка и човечност”, сподели пред присъстващите Яшар Шабан. Да поздравят носителя на наградата бяха дошли много приятели и колеги на бай Нуредин, с които почти 30 години е работил на сцената. Сред гостите бяха още дългогодишният директор на театър „Д. Димов” Теофана Текелиева, председателят на Дружеството на арменската общност в Кърджали Агоп Узунбохосан, общинска съветници, секретарят на общината Сезгин Бекир и зам.-кметът Елисавета Кехайова, местни творци, читалищни деятели и журналисти. След церемонията бе открита и ретроспективната изложба „Пътят на един актьор”, посветена на творческата биография на Нуредин Мехмед. Експозицията включва 80 фотографии и документи от периода 1956 г., когато младият Нуредин е приет в турския отдел на театралната академия ВИТИЗ, в класа на проф. Владимир Трифонов, до 1984 г., когато е уволнен от ДТ „Димитър Димов”. Фотографиите са от неговия личен архив. През личната история на актьора е показана и историята на театъра в Кърджали, на две от трите творчески формации, естрадата и драмата – още от първото представление „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников, през множество спектакли, изпълнявани на турски и български в тогавашния Кърджалийски окръг и в страната. Документирани са над 30 спектакъла и множество събития от живота на театъра, както и сцени от пиесата, написана от Нуредин Мехмед „Безгранична любов” с над 150 представления в десетки села и градове на България. Нуредин Мехмед е известен и като политическа фигура – депутат от Седмото Велико Народно събрание (1990-1991), председател на Фондация „Истикбал” (Бъдеще), която насърчава развитието на турската култура и подпомага развитието на културното многообразие в област Кърджали. През 1993 г. по идея на фондацията се формира Инициативният комитет, който подготвя създаването на читалище „Юмер Лютфи”.
Шестото издание на Инициативата „Мултикултурният град” се провежда за поредна година от Община Кърджали и Артдвижение КРЪГ. Досега инициативата привлече вниманието на много и различни партньори от страната и чужбина с опита да бъдат промотирани познати и непознати ресурси, които подчертават уникалния характер на Кърджали.Тазгодишният надслов на събитията в програмата е „Културни хоризонти”.Ще бъдат представени различни автори от Кърджали и страната, както и произведения, промотиращи различни културни хоризонти – от Арда до Темза.
Още снимки
 Прочитания: 1677 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign