Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха тринайстото издание на фестивала Перперикон

 24 Юни 2013

Министърът на културата Петър Стоянович откри тринайсетия международен фестивал на изкуствата "Перперикон-2013" край Кърджали. Сред гостите на откриването бе и зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Около 1000 зрителя се събраха около природния феномен "Каменната сватба", където под открито небе се игра спектакъла "Самодивска сватба". 25 артисти се включиха в уникалното представление. То беше съпроводено от светлинни и звукови ефекти.
Публиката беше пренесена в магичния свят на същества от българския фолклор. Мистиката беше допълнена и от причудливите форми на скалния феномен "Каменната сватба". Самата постановка се игра на 2 сцени, а зрителите също бяха включени в спектакъла малко преди финала му, когато участниците им раздадоха плодове и чаши вино.
Със спектакъла "Самодивска сватба” бе дадено и началото на фестивалните дни на 22 юни.
Вчера бароковият ансамбъл „Афетуозо” събра ценителите на класическата музика в Кърджали, пред които бе изнесен „Концерт за влюбени". Във фоайето на театър "Димитър Димов" публиката се наслади на изпълненията на сопраното Христина Василева, флейтиста Димитър Маринкев, пианиста Йосиф Герджиков , както и на гост-музикантите от Финландия Дора Астерстад – цигулка и Аапо Хакинен – клавесин. Стихове на Йохан Гьоте изпълни актьорът Петър Савчов.
Проявите на фестивал "Перперикон-2013" продължават и тази вечер. От 19 часа в голямата зала на театъра кърджалийската публика ще може да се наслади на концерт на трио „Тенорите”.

Още снимки
 Прочитания: 979 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign