Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба на арменски обредни костюми бе представена в Кърджали

 22 Юни 2013

Уникална изложба на арменски обредни костюми и артефакти бе представена в Артгалерията на бул.„Тракия” в Кърджали. Експозицията бе открита от зам.-кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова.
Министърът на културата д-р Петър Стоянович, народният представител Милко Багдасаров и новият областен управител Бисер Николов също разгледаха изложбата. Гости на събитието бяха Агоп Узунбохосян, председател на Дружеството на арменските в Кърджали, Вержиния Гарабедян, председател на комисията по образование към Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган” в Пловдив и председателят на църковното настоятелство на арменската църква в Хасково Михран Кареканян. Сред посетителите бяха и Нуреддин Мехмед, първият носител на приза „Мултикултурния човек” и Елена Тамамджиева, сътрудник на вестник „Парекордзагани цайн”, член на дружеството на писателите в Пловдив. Изложбата е подготвена в партньорство с Арменския благотворителен съюз „Парекодзаган” от Пловдив, Дружеството на арменците „Севан” от Кърджали и арменските дружества от Добрич и Хасково. Арменската църква в Пловдив предостави за събитието редки предмети и артефакти: дамски шал, везан на ръка, донесен от Одрин през 1919 г., църковно каре, везано със злато, донесено от Текирда през 1920 г. и църковно каре с извезан върху него образът на Св. Георги, донесено от Текирда през 1919 г.На събитието присъстваха арменска делегация с представители на дружествата от Пловдив, Добрич и Хасково.
Арменците от Кърджали са активни участници във всяка от програмите на шестте издания на инициативата „Мултикултурният град” (2008-2013), коментира Радост Николаева, директор на Артдвижение „Кръг”.

Още снимки
 Прочитания: 1334 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign