Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изработиха окончателния вариант на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие

 25 Юни 2013

Обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали се проведе в една от залите на Бизнес инкубатора в града. То бе последното от поредицата обществени обсъждания и изработи обобщен вариант на базата на предложени идеи и решения от граждани и организации. В този си вид Интегрираният план за градско възстановяване и развитие ще бъде внесен за одобрение от общинските съветници на предстоящото заседание на местния парламент, което ще се проведе на 11 юли. По време на обсъждането стана ясно, че спрямо Интегрирания план Кърджали е разделен на три зони. Целта е така да се съчетае намесата в тези територии, че крайното въздействие върху тях да е по-голямо отколкото, ако се възстановяват отделни сгради и обекти поотделно, каза главният архитект на община Кърджали Петя Назърова.
Интегрираният план за градско възстановяване и развитие е задължително условие за кандидатстване с проекти от страна на общината през следващия програмен период на ЕС 2014-2020 година, допълни тя. Неговата стойност възлиза на 87 480 000. В тази сума е предвидено финансиране от външни инвеститори, от държавния бюджет и от бюджета на община Кърджали. Този бюджет трябва да бъде одобрен или коригиран от управляващия орган на ОП „Регионално развитие”.
По време на обсъждането беше изработен и график за първите обекти, с които може да се кандидатства и за които общината има проектна готовност за кандидатстване още през 2014 година. Това са улицата, условно разделяща парк „Арпезос Север”, пешеходният мост там, улици в кв. Възрожденци, тротоарни пространства в централната градска част.
При кандидатстване с проекти за спортни обекти има ограничения за пряко финансиране по оперативните програми, заради това, че те потенциално могат да генерират средства, каза арх. Назърова. По думите й тези спортни обекти могат да бъдат финансирани по линия на публчино частното партньорство, а проектна готовност за ремонтиране и реконструкция общината има за стадионите Дружба и Горубсо, както и за закрития плувен басейн в спортен комплекс „Арпезос”. Те също са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали.
Общественото му обсъждане премина при засилен интерес от страна на институции, обществени организации и граждани. В него взеха участие зам.-кметовете на община Кърджали Юсеин Ахмед и Иван Велев, секретарят на общината Сезгин Бекир, общински съветници от БСП, ГЕРБ и ДПС, експерти от общинска администрация и граждани.

Още снимки
 Прочитания: 926 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign