Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали бе дадено началото на Националния ученически туристически събор "Да приобщим децата към туризма"

 27 Юни 2013

За шеста поредна година Кърджали е домакин на Националния туристически събор „Да приобщим децата към туризма”. В двора на най-голямото училище в Източните Родопи - СОУ "П. Р. Славейков" днес се събраха близо 150 млади туристи от цяла България. Сред общините-участнички със свои отряди са Варна, Димитровград, Етрополе, общини от област Кърджали. Приветствие към туристическите ученически формации от страната и област Кърджали отправи зам.-кмета Елисавета Кехайова. В него тя припомни, че идеята за националния ученически туристически събор се е зародила при провеждането на първата републиканска среща на жените туристки през 2006 година в Кърджали и е била подкрепена от ръководството на община Кърджали тогава, за да може днес този събор да бъде традиционен и желан от всички участници.
Целта и тогава, и днес е да се помага за развитието на ученически туризъм, обмяна на опит между ученическите туристически формации и популяризиране на историческите и туристически дестинации на кърджалийски регион, подчерта още г-жа Кехайова.
Участниците бяха поздравени и от изпълнителния секретар на Българската федерация по туризъм Делка Кавъркова. Тя пожела на всички хубаво време и много приятни емоции и успехи.
В духа на създадената традиция участниците положиха и клетва, в която потвърдиха верността си към основни правила в туризма като използват знанията си за природата, за нейното опазване и обогатяване и спазване на екологичните правила.
Туристическият събор ще продължи до 30 юни, като в рамките на 4 дни децата ще показват своите умения в различни полеви дисциплини под формата на игри. Първата
им задача е построяването на палатков лагер в Националния ученически център по военно обучение и спасителна дейност край село Широко поле. Участниците ще посетят различни културно-исторически и природни забележителности в региона.
Националният ученически туристически събор се провежда под патронажа на кмета на общината - инж.Хасан Азис, а съорганизатори са община Кърджали, Българската федерация по туризъм, Туристическо дружество Кърджали и училището-домакин.Още снимки
 Прочитания: 950 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign