Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис се срещна с новия областен управител Бисер Николов

 27 Юни 2013

Създаването на добра бизнес среда и привличането на инвестиции, това бяха посочените приоритети от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и новия областен управител Бисер Николов, по време на първата им официална среща.
В тази посока общината работи усилено, подчерта градоначалникът. Той съобщи, че вече има изготвен икономически профил на Кърджали, на различни езици, който ще бъде представен пред търговските аташета на различни посолства, на икономически и бизнесфоруми в страната и чужбина. Като част от тази инициатива ще бъде и участието на международен форум в Измир през тази година. Побратимената ни турска община ще предостави безплатно щанд, за да бъде представен потенциала на Кърджали, каза инж. Азис. Той предложи, на областния управител, това да е първата съвместна инициатива на двете институции, като в Измир могат да се представят възможностите за инвестиции и в общината, и в областта, с цел привличане на инвестиции, които да доведат до разкриване на нови работни места.
В рамките на разговора, кметът на Кърджали запозна областния управител със стартиралите нови проекти на общината, сред които третият етап на изграждането на парк „Арпезос-Север”, Интегрираният план за възстановяване и градско развитие на Кърджали, Интегрираният Воден проект за Кърджали, включващ изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа, както и големият проект за тракийското светилище Перперикон.
Една от важните теми засегната в разговора бе и наложителният ремонт на участък от магистралния водопровод на Кърджали. Обектът бе замразен от МРРБ и този участък остана недовършен, което представлява реален риск за авариране на водопровода и оставяне без вода на Кърджали и Момчилград. Инж. Азис поиска съдействие от областният управител за довършване на участъка.
Кметът на Кърджали и областният управител обсъдиха и изграждането на регионалното депо за отпадъци. Един от основните проблеми, при проекта засягащ всички общини в областта и община Ивайловград, е редуцирането на първоначалният вариант и изключването на инсталацията за преработка на отпадъците. Това води до оскъпяване на услугата такса битови отпадъци, която към момента струва на община Кърджали годишно, под формата на еко- такса, около 500 хиляди лева, коментира инж. Азис.
В хода на разговора бяха разисквани и въпроси свързани с околовръстния път на Кърджали, възможността за работа по проекти с национално финансиране, както и водоснабдяването на населените места в общината.
Община Кърджали има готови технически проекти за близо 60 млн. лева, касаещи водоснабдяването на 10-те големи села на общината и трябва да работим активно съвместно с ВиК и в тази посока, заяви инж. Азис.


 Прочитания: 976 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign