Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Боен МиГ-21 в парк "Простор" е новата атракция на Кърджали

 02 Юли 2013

Боен самолет МиГ- 21 днес в ранния следобед „се приземи” в един от градските паркове на Кърджали „Простор”. 7-тонната летателна техника бе транспортирана от летището в Граф Игнатиево и бе посрещната от кмета Хасан Азис.
Това ще бъде новата атракция на Кърджали за неговите граждани и гостите на града. Самолетът е произведен през 1982 година и е летял до октомври 2012 година. След което е дарен от Министерството на отбраната на община Кърджали след напористото настояване на кърджалийския градоначалник.
„Нека този самолет да бъде за всички кърджалийци, които обичат самолетите, небето, полета, свободата”, каза той пред журналисти. Азис лично ходил на „оглед” до летището в Граф Игнатиево и помолил да бъдат запазени всички прибори в пилотската кабина на самолета. „За радост молбата ми беше удовлетворена”, каза Хасан Азис.
По думите му всеки един самолет е част от нашата история и в този смисъл нашият ще може да служи и за патриотичното възпитание на младите хора. „Защото този самолет е летял доскоро, пазил е нашето въздушно пространство и затова е част и от историята на Кърджали”, подчерта градоначалникът. Той не скри, че от малък обича самолетите и е убеден, че с докарването на бойния МиГ -21 в градския парк на Кърджали е сбъднал не само една своя мечта, но и мечтите на много кърджалийци.
Бойният самолет е втората военна техника, която се превръща в атракция за кърджалийци и гостите на Кърджали. В другия градски парк – Парк Арпезос-Север е разположено 122-милиметрово артилерийско оръдие като паметен знак за местонахождението на бившето поделение в града. На въпрос ще продължи ли да „въоръжава” парковете с военни атрибути, Хасан Азис отговори, че готви изненада за разширението на парк „Арпезос-Север”, но ще я оповести, когато му дойде времето.

Още снимки
 Прочитания: 2329 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign