Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Фолклорна магия” препълни залата на Дома на културата в Кърджали

 01 Юли 2013

Концертът „Фолклорна магия”- юбилей на хореографа Васил Василев препълни залата на Дома на културата в Кърджали. Продължилият почти два часа спектакъл представи цялото богатството на ритми, костюми и музика от различни етнографски области на страната. Участниците изпълниха джиновско хоро, ръченица, северняшки танц, звучаха тракийски и родопски мелодии. Представени бяха народен турски танц и сиртаки. „Танцът е неговият път, неговият живот и неговото съществуване. Впечатлен съм от дългогодишната творческа работа на г-н Василев. Пожелавам му да пази българския дух, народните традиции и представя Кърджали и фолклорното богатство на Източните Родопи в страната и чужбина”, каза кметът инж.Хасан Азис и връчи на юбиляра почетен знак „Герб на Кърджали” и специално изработена икона на Св. Василий.
Поздравителни адреси и цветя по случай юбилея на хореографа Васил Василев изпратиха областният управител Бисер Николов, културни институции и учебни заведения от Кърджали и областта, депутатите Милко Багдасаров и Цвета Караянчева, Народно читалище „Обединение 1913”, Тракийско дружество „Димитър Маджаров”, много възпитаници, колеги и приятели.
Танцовата кариера на В. Василев започва преди 45 години във фолклорния състав на Тодор Момчилов към Дома на културата. Няколко години е изпълнител в ДТА „Тракия”. След завършване на Музикално –танцовата академия в Пловдив със специалност - хореография, режисура и педагогика, се завръща в родния Кърджали. Поставените от него танци са оценявани високо на различни фестивали. В. Василев и неговите групи са носители на медали от VI и VII републикански прегледи на художествената самодейност. От 1997 г. е директор на Общински център за култура и младежки дейности. Много млади хора са преминали през различните формации на Танцовия фолклорен ансамбъл, десетки са и участията в България и чужбина - Гърция, Турция, Македония, Италия, Украйна, САЩ и др. В богата колекция от награди има отличия от национални и регионални събори и надигравания, от престижни международни фестивали. От 2005 г. В. Василев е хореограф и на групите за народни български и турски танци към ОДК Крумовград. С негова помощ е създаден и Клуб ”Първи на хорото” в Кърджали, който стигна до финала на телевизионното състезание „Надиграй ме!”.


Още снимки
 Прочитания: 2359 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign