Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали откриха Лаборатория по молекулярна диагностика

 15 Юли 2013

В многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали бе открита Лаборатория по молекулярна диагностика, където ще се правят изследвания за редки болести. Новата придобивка драстично ще подбори достъпа на гражданите от област Кърджали до молекулярна диагностика и здравно обслужване, което се счита за стандартно в други по –развити страни в ЕС. В лабораторията ще се правят тестове за СПИН, хепатит В и С, както и ще се изследват фамилни обременености за рак на млечната жлеза, рак на дебелото черво и така нар. Средиземноморска анемия- таласимия. По този начин кърджалийци ще си спестят пътуването до големи болници в Пловдив и София. Лабораторията за редки болести е оборудвана с модерна апаратура – апарат за електро-фореза, различни видове центрофуги, автоклав, лабораторни фризери, единият, от които охлажда до -250 градуса и PSR – апарати.
Лабораторията е изградена по трансграничен проект, по който МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” си партнира със Секцията по молекулярна биология и генетика към Тракийския университет„Демокрит” в Александропулис.„Лабораторията е много важна придобивка за здравеопазването в цялата област”, подчерта д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на болницата.Той уточни, че до момента 30 лекари от региона и техни гръцки колеги са преминали обучение в университетската болница в Александропулис. Новооткрито звено ще заработи през септември, след като лабораторията бъде лицензирана.„Генетичната лаборатория е поредната стъпка от иновативната дейност на екипа на кърджалийската болница за превръщанeто й във високотехнологична”, подчерта шефът на РЗИ д-р доц. Жени Стайкова.
На откриването присъства и Електра Сталианополу- гл.ас.от Катедра „Молекулярна генетика” при Тракийския университет в Александропулис. Гости на церемонията бяха представители от община Кърджали, двамата зам.-областни управители Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, директорът на РЗОК д-р Соня Ангелова, шефове на здравни заведения, лекари и част от екипа, работил по проекта. Лабораторията по молекулярна диагностика в Кърджали е създадена по проект, финансиран по Оперативната програма за европейско териториално сътрудничество с Гърция 2007-2013г. на обща стойност 462 хил. евро, от които 163 хил. евро за болницата в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1990 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign