Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Хасан Азис подписа договора с изпълнителя на проект „Перперикон – дом на богове и хора”

 19 Юли 2013

Днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис подписа договора с изпълнителя на проект „Перперикон – дом на богове и хора“-обединение „Главболгарстрой – Реставрация“. Подпис под документа от името на обединението положи упълномощения да направи това представител Сашо Йотков.
Инж. Хасан Азис определи скалния град на траките не само като регионален археологически обект, но и като основна мярка за развитие на туризма в републикански и световен мащаб.
„Проекта има особено значение не само за Кърджали но и за цялата ни страна. Той е не само местна гордост, но и национална, затова се радвам, че успяхме да достигнем до подписването на този договор, въпреки многото перипетии.”, заяви градоначалникът. Той припомни историята на проекта, чието начало датира от 2005 г., когато Министерството на регионалното развитие спечели проект по предприсъединителната програма ФАР. После финансирането беше спряно, наложи се ново проектиране в съответствие с оперативните програми, за да се стигне до днешното подписване на договора с изпълнителя на проект „Перперикон-дом на богове и хора”.
Инж. Хасан Азис, благодари на всички положили усилия да се случи този проект и пожела спорна работа на изпълнителите. Отговорност и изпълнение в срок обеща представителят на обединение „Главболгарстрой – Реставрация” Сашо Йотков.
По думите му фирмата има опит в работата на обекти като Перперикон, а последната им изпълнена задача е реставрацията и експонирането на римска крепост от IV век „Цари Мали Град“ край самоковското село Белчин, която беше открита за посещения на 18 юли. Същата фирма преди 13 години възстанови в Кърджали средновековната църква „Св. Йоан Предтеча“ в кв. „Веселчане”.
Ръководителят на проекта инж. Катя Митовска пък очерта параметрите на дейностите, които предстои да бъдат извършвани в следващата една година, като подчерта, че поради забавянето на изпълнението му поради независещи от изпълнителите причини, срокът за изпълнение на проекта е удължен до 8 юли 2014 година.
По проекта се предвиждат дейности свързани с опазване и експониране на археологическия комплекс – укрепване на Акропола, Свещения дворец, Скалния подход към двореца. Ще бъдат изградени алеи и поставено художествено осветление.
Част от проекта е и да се разположат 10 холографски изображения в двора на Историческия музей и виртуална музейна експозиция с находките от Перперикон в интернет – страницата му. Заданието е по ОП „Регионално развитие”, а стойността му възлиза на 3 844 099,61 лв.
На церемонията по подписването на договора с изпълнителя на проект „Перперикон-дом на богове и хора” присъства и ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров. Събитието съвпадна с рождения му ден и той получи букет и поздравления от името на кърджалийския градоначалник.
Пред представителите на медиите проф. Овчаров показа намерените при разкопките това лято находки от най-богата част на Акропола, където в момента текат разкопки и също подчерта международното значение на Перперикон, който е сред 50 най-значими в света свещени места.
Още снимки
 Прочитания: 1849 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign