Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Направихме първа копка на Защитено жилище по проект „Дом за всяко дете”

 23 Юли 2013

В Кърджали започна изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище по проект "Дом за всяко дете". Първата копка на защитеното жилище с багер направи днес лично кметът на общината инж.Хасан Азис. То се намира в началото на пътя за „Резиденцията” в кв. „Байкал”. За да присъстват и участват в церемонията тук бяха дошли и заместник-кметовете и секретарят на общината, общински специалисти, зам.-областният управител Назми Мюмюн, ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков, представители на строителите от „Арда строй” и „Саварона”, Росица Стоянова от Дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето”.
Трите Центъра от семеен тип ще се намират в централната градска част и кварталите "Гледка" и "Веселчане", а Защитеното жилище - в квартал "Байкал". В тях ще бъдат обхванати 36 деца на възраст над 3 години, настанени в специализирани институции и 8 младежи с увреждания. Подробно описание на проекта направи ръководителят му инж. Васил Бобеков.
В изказването си пред присъстващите инж. Хасан Азис подчерта, че реализирането на проекта „Дом за всяко дете” е следващата стъпка от социалната политика на общината за подобряване на живота на хората в затруднение, а в конкретния случай към деинституционализация на децата, политика, водена активно и от страните в ЕС. Инж. Азис изрази удовлетворение, че проектантите и изпълнителите на проекта са местни фирми.
На няколко пъти в изказването си градоначалникът се обърна към строителите за срочното изпълнение на поставената им задача. „Топката пое” образно казано президента на фирма „Саварона” Ерол Касим, като пое ангажимент трите центъра и защитеното жилище да бъдат построени до края на тази година.
Росица Стоянова от областния отдел за закрила на детето изтъкна голямото значение на проекта по посока деинституционализацията на домовете и децата живеещи там.Още снимки
 Прочитания: 2433 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign