Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Продължават изследванията във връзка с установеното огнище на птичи грип в кърджалийското село Слънчоглед

 21 Юли 2006

Според резултатите на Референтната лаборатория на Националната ветеринарномедицинска служба в София, изследваните проби на птици от джебелското село Слънчоглед не показват наличието на щамовете Н5 или Н7, които са опасни за човека,съобщи на пресконференция днес в Кърджали министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.В нея участваха кметовете на общините Кърджали и Момчилград - инж. Хасан Азис и Ердинч Хайрула. От вчера министър Кабил е в региона и следи отблизо събитията в района на Джебелско, където бе установено огнището на птичи грип. Той се срещна със стопаните от село Слънчоглед и с шефовете на институциите, които имат отношение за недопускането на разпространяване на огнището и предприемане на превантивни мерки.
"Окончателно потвърждение ще се очаква от Референтната лаборатория във Великобритания.
До излизането на окончателните резултати за щама на птичия грип, открит в село Слънчоглед, на входа и на изхода на селото са изградени импровизирани пропускателни пунктове, а селото е под полицейска охрана за недопускане на външни хора в населеното място с цел недопускане разпространението на болеста.", съобщи на срещата с журналисти и директорът на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев. Той допълни, че всички автомобили на входа и на изхода на селото се дезинфекцират.
Унищожаването на птици в селото продължава и днес, като първо са били умъртвени пернатите от махалата, където е открит вирусът.
Вчера в селото са били унищожени 200 кокошки, 234 пилета, 74 пуйки и 30 домашни гълъба. Броят на избитите птици се записва, за да могат да бъдат обезщетени стопаните.
В Джебел тази сутрин се състоя среща на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил с всички кметове на населени места от общината, както и на съседните общини.На нея присъства и депутатът от ДПС Ахмед Юсеин. “Проведе се разяснителна работа за това – какви мерки се предприемат в момента на мястото на огнището на птичия грип в село Слънчоглед, в трикилометровата предпазна зона около огнището, и в десеткилометровата наблюдателна зона”, каза министър Кабил. В трикилометровата предпазна зона попада и едно село от Община Момчилград. В десеткилометровата зона пък попадат села от общините Кърджали, Момчилград и Кирково, чиито кметове ще проведат разяснителни срещи на тяхна територия днес следобед.
Ще се извършва наблюдение на домашните и диви птици. Министър Кабил обяви,
че ако се докаже наличие на вируса от патогенния вид Н5 има готовност да бъде променен стартът на лова на пернати, който по принцип започва на 12 август.Изпълняват се всички мерки, които трябва да се вземат по закон. Стопаните ще бъдат обезщетени за унищожените птици и още в понеделник ще им се заплати по 10 лв. за кокошка-носачка и по 25 лв. за пуйка. Цената на пилетата ще се определя по тяхната големина. Парите за това вече са осигурени, допълни министър Кабил.
Двама души са били в контакт със заразените птици и са под лекарско наблюдение. 88 птици са умрели преди да бъде открита опасната зараза.
Семействата, които са имали досег с умрелите птици в Кърджалийско нямат симптоми на заразяване. Това каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Гайдарски бе категоричен, че се взимат всички необходими превантивни мерки за защита на населението. Екип на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве е на място и е прегледал семействата, които са имали досег с птиците.
Днес по телефона министър Гайдарски, който е председател на Кризисния щаб, лично се информира за предприетите от РИОКОЗ – Кърджали превантивни мерки по случая. Постоянна информация получава и директорът на инспекцията д-р Жени Стайкова, която в момента се намира в чужбина. Дирекция “Наздор на заразните болести” в РИОКОЗ – Кърджали разполага с достатъчно антивирусни препарати – 1 500 опаковки от препарата “Ремантадин” и 35 опаковки “Тамифлу”. Във връзка с особено опасната инфекция по птиците и предотвратяване на риска за здравето на хората, в почивните дни в РИОКОЗ ще бъде на разположение екип от специалисти. Той ще бъде в постоянна връзка и със специалистите от МБАЛ“Д-р Ат.Дафовски” в Кърджали.
Днес сред населението в Джебелско бяха разпространени голям брой листовки с указания за предпазване от птичи грип.
В района на огнището епидемиолозите от РИОКОЗ – Кърджали използваха за първи път и получените тук през месец февруари т.г.от МЗ защитни костюми, ръкавици и предпазни маски.На срещата с журналисти земеделският министър съобщи още, че на този етап не е обсъждан въпроса за спиране на вноса на птици в страната, както и техния износ. Това щяло да бъде решено на заседание на Кризисния щаб в понеделник. Също в понеделник министър Кабил ще участва в заседание на Европейската комисия. Министъра заяви, че вече е уведомил за обстановката в кърджалийско директора на Главна дирекция "Санко" на ЕК Бернар Ван Гутен.

Още снимки
 Прочитания: 2305 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign