Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Германия празнува с Кърджали” за 21 октомври

 10 Октомври 2013

„Германия празнува с Кърджали” е заглавието на програмата, организирана от немското посолство в София, която ще съпътства празничните прояви, посветени на Деня на Кърджали – 21 октомври. Акценти от двете програми днес представиха на нарочна пресконференция кметът инж. Хасан Азис и културното аташе в немското посолство Матиас Денер.
За кулминацията на празниците – 21 октомври, тук ще пристигне и немският посланик Матиас Хьопфнер, който преди това, на 20 октомври ще открие фотоизложбата „Родина” на Ирина Руперт.
Сред проявите в празничната програма на общината, които открои кметът инж. Хасан Азис бяха рали за жени, което ще бъде кръг от републиканското първенство, Националният конкурс за детска литература на името на Петя Караколева, национални дни на детското изкуство “Чудният свят на Родопите”, турнир по канадска борба в памет на Недялка Камбурова. Ще бъде официално открит и експонираният в парк “Простор” самолет.
От своя страна Матиас Денер направи преглед на проявите в програмата „Германия празнува с Кърджали”. По думите му Посолството на Германия напълно съзнателно излиза отново извън софийското пространство. А Кърджали е избран неслучайно, защото съществували добри партньорски отношения с ГПЧЕ „Христо Ботев”. Освен това, според Денер Кърджали е подходящ, защото има отлична инфраструктура, градът е регионален център, добри са връзките с Германия.
Програмата „Германия празнува с Кърджали” е съставена съвместно с община Кърджали, Гьоте-институт, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Германската служба за академичен обмен, фондация „Роберт Бош“ и Международното дружество „Елиас Канети“. Като една от кулминациите на тазгодишната поредица в Кърджали Денер посочи участието на франконската група „Gankino Circus“, която въодушевява публиката с успешен микс от традиционна германска музика, рок и балкански ритми. В рамките на организирания филмов фестивал ще бъдат представени и класически филми като „Good bye, Lenin!“. Разнообразни изложби и ателиета ще са отворени за посетителите.
Много от проявите ще се състоят на територията на ГПЧЕ „Христо Ботев” и филиала на пловдивския университет в Кърджали. Там ще върви комедийния филм-фест, презентации на немски език относно университетската система в Германия, работни групи на немски език, чиято цел е да се събуди интерес към чуждите култури, културни и икономически акценти от живота в Германия.
След като представи програмата, думата за въпроси бе дадена и на представителите на медиите. Акцентира се върху един основен въпрос: може ли програмата „Германия празнува с Кърджали” да бъде и поредната стъпка към побратимяването на родопската община с община от Германия.
Според кмета инж. Хасан Азис има изградена основа това да се случи, а тласък към подобна стъпка щели да дадат и предстоящите разговори с посланика Матиас Хьопфнер. По думите на инж. Азис като основа за побратимяване могат да послужат изградените вече връзки с немския бизнес, многото студенти от общината, учещи в Германия, контактите с ГПЧЕ – немския профил. „Имах възможността да кажа, че технологията, която ще се ползва при строежа на пречиствателната станция е немска, има и много фирми, които работят за германския пазар, имаме добър екип, който е разработил и разработва различни проекти. Това е една добра база за побратимяване”, каза още кърджалийският градоначалник.
Оптимизъм по отношение на побратимяването на Кърджали с немска община изрази и Матиас Денер. „Не напразно избрахме Кърджали да бъде градът, с който да празнуваме, защото Кърджали вече има тесни отношения с Германия. Пример за това е отличното сътрудничество с Езикова гимназия „Христо Ботев”. Естествено, сътрудничеството с Кърджали може да се подобрява и след края на дните „Германия празнува с Кърджали” ние ще продължим да се застъпваме за едно по-добро сътрудничество”, каза Денер.
В края на пресконференцията той подари на кърджалийския градоначалник чадър.

Още снимки
 Прочитания: 1518 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign