Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празникът на детското изкуство „Вълшебния свят на Родопите” пред своето 6-то издание

 16 Октомври 2013

Националният празник на детското изкуство „Вълшебния свят на Родопите” през тази година ще изживее своето Шесто издание. То ще се проведе в дните 19 и 20 октомври в рамките на празничната програма, посветена на Деня на Кърджали – 21 октомври.
Националният празник, който е вече доста популярен, атрактивен и привлекателен за малките творци от цялата страна, се организира от МОН, Националния дворец на децата, Регионалния инспекторат по образование, Община Кърджали и ОДК. За пета поредна година той е включен и в националния календар за извънкласни и извънучилищни дейности на МОН.
И през тази година в рамките на националния празник за детско изкуство има две направления - Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебния свят на Родопите” и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки”. По думите на директора на ОДК Златка Пеньова с всяко следващо издание желаещите да участват в тези два конкурса се увеличават. Тази година са получени рисунки от 43 населени места в страната като броят им е 430. За сравнение миналата година рисунките са били 350. Участниците в този конкурс са от Тервел, Разград, Благоевград, Бургас, Кюстендил, Ловеч, Стара Загора, Пазарджик. Има и от малки населени места. Естествено и от област Кърджали – от селата Конево, Рани лист, Стремци и др.
Фотографиите са 154 или с 4 повече от миналата година. Те са получени от 14 населени места в България.
Нивото на получените творби в двата конкурса е високо, по мнение на организаторите, и самото жури е било доста затруднено. Рисунките са се оценявали от художниците Пенка и Хари Атанасови, а фотографиите – от фотографите Петко Борисов и Мехмед Реджеб.
Сред основните теми в творбите са планината Родопа, българския фолклор, родопски носии, обичаи, природни феномени и забележителности като Каменната сватба, Дяволския мост, Перперикон, много пейзажи във фотографиите, истински фотоприказки с хора и животни.
Две изложби ще представят творбите от двата конкурса. Те ще бъдат открити на 19 октомври от 14 часа в детската картинна галерия на ОДК. След това наградите ще бъдат връчени от кмета на общината инж. Хасан Азис. Като за рисунка те са за три възрастови групи и съответно първо, второ и трето място, а за фотографията – в две възрастови групи. По традиция ще има и специални награди, като през тази година те са 7 - два специални плакета от Община Кърджали, награди от МОН, от Националния дворец на децата, от Регионалния инспекторат по образование, от ОДК, от в. „Нов живот” и от телевизия „Източни Родопи”.
На 20 октомври участниците в тазгодишното издание на Националния празник за детско творчество „Вълшебния свят на Родопите” ще имат възможност да посетят скалния град на траките Перперикон, а предишния ден и вечер те ще участват в панорамна обиколка на Кърджали и в специална вечеря, дадена от кмета на общината инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 2759 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign