Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийският МиГ-21 полетя заедно с мечтите на децата на Кърджали

 19 Октомври 2013

Десетки, а сигурно и стотици деца на Кърджали, както и тук-там техни родители, седнаха днес в кабината на бойния МиГ-21, „приземил” се през лятото на една от поляните на парк „Простор”. Букет от балони, с написани върху им детски мечти и послания, полетяха в небето над Кърджали и така сякаш се материализира мечтата за полет на малки, по-големи и пораснали деца.
С това бе открита официално новата атракция за Кърджали и гостите му, а именно - военния изтребител, прорязващ небесната шир до 2012 година, а сега заслужено „пенсиониран” и на военен език казано – минал в резерва.
В детския празник, освен децата, участваха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и неговия екип. Тук бе и пилотът на МиГ-ове Стефан Стефанов, обучил стотици пилоти във ВВУ в Долна Митрополия.
А успешно водещ на детския празник, озаглавен „мечта за полет” отново бе клоунът Роко-Коко. Самият той обясни защо се казва точно така – защото майка му искала да се казва Роко, а баща му – Коко. Та накрая станал Роко-Коко.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис благодари на всички, които са спомогнали Кърджали да се сдобие и със самолет, след като вече има железница и артилерийско оръдие в парк „Арпезос-Север”. А това са Министерството на отбраната, експертите в общинската администрация, ръководството на поделението в Граф Игнатиево.
„Отне ми повече от 5 години, за да докарам този самолет тук, за всички които обичат самолетите, небето, летенето, висините и за всички, които обичат Свободата. Този самолет е тук, защото той е част от нашата най-нова история. Сигурен съм ,че този самолет ще бъде причината да се сбъднат мечтите на най-малките и много от тях и след пилота Стефан Стефанов, ще станат пилоти”. Това пожела на децата на Кърджали кметът инж. Хасан Азис при откриването на атракцията, а малко след това наложи върху главата си пилотския шлем и седна в кабината на МиГ-а.
Военния пилот Стефан Стефанов беше особено развълнуван от новата атракция в парк „Простор”: „Радвам се, че Кърджали, който е далече от авиобази, се сдоби с този красавец – „МиГ-21. От него са произведени над 15 000 бройки в различни модификации. Красавец, който беше на въоръжение в над 40 страни. Нямах щастието да летя на този самолет, летях на МиГ-17 и МиГ-15, понеже обучавах млади пилоти във военното училище. Но този самолет има славна история във военно-въздушните сили на България”, каза Стефанов.
Освен с него, децата на Кърджали се снимаха покачени на самия самолет, а и с много приказни герои от театралните групи на ОДК. А участниците в Клуб „Фотография” бяха във вихъра си – направиха много снимки, които после ще качат на страница във Фейсбук и после който се познае и желае, ще може да си я изтегли от там.

Още снимки
 Прочитания: 1707 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign