Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тържествена сесия по повод 21 октомври – Ден на Кърджали

 21 Октомври 2013

Точно в 10,30 часа залата на Дома на Културата бе огласена от химна на Р България и на Обединена Европа. Това сложи началото на тържествената сесия, посветена на 21 октомври – Деня на Кърджали и 101 години от освобождението на града. Първи към присъстващите в залата и към всички кърджалийци, чрез прякото предаване на тържествената сесия по кабелната мрежа на радио Кърджали, се обърна председателят на Общински съвет Раиф Мустафа. В словото си той припомни за далечната 1939 година, когато възниква идеята за отбелязването на празника, за отминалата 1977 г., през която се решава той да бъде традиционен и за решението на Общински съвет - Кърджали от 1998 г., с което 21 октомври се обявата за официален празник на града.
„Днес 21 октомври за пореден път отбелязваме нашият празник- Деня на Кърджали и 101 години от Освобождението. На този ден ние произнасяме слова на признателност към хилядите войни извоювали нашата свобода, към делата им и към стореното от тях. Честването на Деня на Кърджали е един от многото празници, който отбелязваме обединени. Ние искаме Кърджали да бъде един спокоен и мирен град, да има икономически просперитет и един от примерите за това той да бъде такъв, е настоящото управление. Няма бъдеще без минало, затова и днес отбелязваме празника на Кърджали с преклонение към миналото и с поглед в бъдещето.” Това каза председателят на Общински съвет - Кърджали Раиф Мустафа, след което откри тържественото заседание.
На него присъстваха 38 от 41 общински съветници и много официалните гости. Сред тях народните представители Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрула от ДПС, Цвета Караянчева от ГЕРБ и Милко Багдасаров от БСП, зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант, зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, областният управител Бисер Николов и заместниците му Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, омбудсманът Хакив Емин, кметове на общини и председатели на общински съвети, бивши кметове и почетни граждани на Кърджали, просветни и деятели на културата.
Тържествената сесия бе уважена и от представителите на побратимените ни общини – заместник-кметовете на Комотини Левент Исмаил и Тодорис, както и добрият приятел на Кърджали Илияс Йонакидис - кмет на община Мароня. В залата бе и ръководителят на отдел в немското посолство Матиас Денер.
Тържественото заседание протече при дневен ред от три точки, включващ слово на община Кърджали инж. Хасан Азис, приветствия от страна на гостите на заседанието и предложения за удостояване на званието почетен гражданин на община Кърджали.
За празника на града бяха получени и много поздравителни телеграми. Сред тях от президента на Р България Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков, от министър председателя Пламен Орешарски, от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, от министъра на Регионалното развитие Десислава Терзиева, от министъра на енергетика Драгомир Стойнев, от председателя на СБУ на КНСБ Янка Такева, от Цако Стойков - бригаден генерал на авиобаза Граф Игнатиево, от евродепутата и почетен гражданин на Кърджали Владко Панайотов, от руско посолство и други.

Още снимки
 Прочитания: 1455 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign