Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Гледайки напред в бъдещето, пазим историята за началото

 21 Октомври 2013

Преглед на събитията от историческата дата 21 октомври 1912 година до днешният ден на Кърджали направи в словото си кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис днес по време на тържественото заседание на Общински съвет Кърджали.
В него той заяви:
„Днес ние честваме 101 години от освобождението на Кърджали. На 21 октомври 1912 г. Кърджали възкръсва за новата си история и става част от свободна България. 21 октомври е денят на нашия спомен и нашата признателност пред подвига и саможертвата. Денят на Кърджали събира всички нас - хора от различни етноси и религии, за да се преклоним пред родолюбието на героите. Наш дълг е да пазим свободния си дух и земята, в която са останали нашите освободители в онази далечна есен. Гледайки напред в бъдещето, пазим историята за началото, за свободата си.
Поколения кърджалийци приемат като знак 12,00 часа на 21 октомври, когато се смята че полковник Васил Делов с втора бригада на Тракийската дивизия освобождава Кърджали разгромявайки армията на Явер паша. По тази причина градският часовник свири „Велик е нашият войник” преди да удари 12 пъти. В знак на признателност в 12,00 часа днес ние кърджалийци отново ще застанем пред паметника на Освободителите, приютил за вечни времена героите от паметните събития през 1912 г., белязани от родолюбието и стремежа за свобода. И ако при поводи като днешният ние обръщаме очи назад, за да си спомним и почетем героите от историята ни, то не е просто да изпълним едно свое задължение, а да осъзнаем, че живота не започва от нас. Техният живот е част от градежа на българската държавност и именно затова наше задължение е да продължим този градеж.
Позволете ми да поздравя всички свои съграждани с празника и да им пожелая здраве, лично щастие, семейно благоденствие и воля да изградим заедно едно по-добро бъдеще за нашата община, нашият общ дом. Искрено ви желая повече успехи и повече самочувствие като граждани на Европа.”
В словото си градоначалникът обърна внимание и на днешният ден на Кърджали като очерта най-важните събития и проекти, реализиращи се от общинска администрация. По думите му общината се развива в бързи темпове чрез реализиране на проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, опазване на околната среда, повишаване стандарта на живот. „В рамките на последните три месеца бяха направени три първи копки и бе даден старт на важни проекти. Това са проекта за т.н. Воден цикъл, проект „Перперикон дом на богове и хора” и за изграждането на три центъра от семеен тип и едно защитено жилище”, илюстрира с примери кметът водената от общината политика. Той съобщи и за предстоящият старт на нов проект „Пилотно функциониране на общинска интегрирана система за управление на отпадъци”, в който община Кърджали и Регионална асоциация „За чисти Родопи” са партньори на Асоциацията за управление на отпадъците. Стана ясно, че проектът ще стартира този месец и ще се реализира по Програма за европейско териториално сътрудничество Гърция –България 2007-2013 г.


 Прочитания: 1540 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign