Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Гостите поздравяват Кърджали за празника

 21 Октомври 2013

С приветствени слова към кърджалийци днес на тържествената сесия по случай 21- октомври Деня на Кърджали се обърнаха част от официалните гости на празника.
Първи към кърджалийци се обърна областният управител Бисер Николов, който в словото си попита готови ли са управляващите за трудностите, пред които са изправени и готови ли са да работят заедно и сплотено. „Днес повече от всякога сме длъжни да се стремим винаги към диалог и съгласие, за да успеем да преодолеем трудностите. Нужни са общи усилия, а не конфронтация, за да привличаме инвестиции, за да създаваме условия за разкриване на работни места, да подкрепим по-слабите и уязвимите. Нежни са общите усилия на всички, за да превърнем Кърджали в по-привлекателно място за живеене, за да могат младежите да намерят реализация тук, да работим в дух на толерантност независимо от политическите интереси и сблъсъци. Ние сме длъжни да се опрем на този дух и да работим в интерес на българските граждани.”, каза в словото си Бисер Николов.
В този дух бе и изказването на народният представител Цвета Караянчева. Тя припомни за важността на делото на ген. Васил Делов и благодари на всички кърджалийци застанали зад идеята той да бъде удостоен с най-високо държавно отличие „Орден Стара планина I степен с мечове”. Приветствието си към кърджалийци Цвета Караянчева завърши с думите: „Нашата карма е да работим за общото благо, да помним, че хората ще ни съдят не само по това което говорим, а и по това което вършим. Нека не отстъпваме от волята за промяна и взискателност към обществените ни задължения”.
Към днешният празничен ден бе насочено изказването и на народният представител от БСП Милко Багдасаров. По думите му днес не е само празник, в който почитаме направеното за свободата на града ни преди 101 години, но е и ден на равносметка. „Вярно е, че имаме много непостигнати неща и аз съм сигурен, че основната вина за това е в политиците и в тези които управляват, но по–важното е да гледаме позитивно на нещата, да вярваме в бъдещето. Все пак нека да си спомним, че точно през тази година за нашият град, за който казвахме един провинциален град, се отвориха нови перспективи и нови хоризонти. С отварянето на прохода „Маказа”, аз мисля, че мястото на Кърджали не е това, което отчитахме до миналата година. Мястото на Кърджали е наистина в това да бъде един модерен, съвременен град и аз съм сигурен че с общи усилия, мислейки за Кърджали, работейки за него, отдавайки му всички свои действия, ще можем да го направим наистина един модерен, европейски център на духовността и на културата, на промишлеността и на търговията, такъв какъвто Кърджали и неговите хубави и трудолюбиви хора го заслужават.”, каза милко Багдасаров. В края на словото си той изрази и своята надежда скоро Кърджали да завоюва признанието „Най-добър град за живеене”.
С пожелания за весел празник и приятни мигове в днешният ден се обърна към присъстващите в залата и народният представител Мустафа Ахмед от ДПС. И допълни:
„В ден като този, изразявам благодарност и признателност към вас уважаеми съграждани за доверието и подкрепата. Макар и изправени пред финансови и икономически трудности, аз ви уверявам, че нашите усилия винаги ще бъдат насочени към успеха, развитието и просперитета на град Кърджали. Нека в тези трудни дни бъдем мъдри и силни, да успеем с дух на единство, защото всички заслужаваме едно по –добро бъдеще”.
Приветствени думи от трибуната на местният парламент, по време на днешното тържествено заседание отправиха и зам.-кметът на община Комотини Левент Исмаил и кметът на община Мароня Илияс Йонакидис.
Левент Исмаил изказа голямата си благодарност за това , че може да бъде част от празника на Кърджали. В словото си той подчерта добрите взаимоотношения между двете побратимени общини. „Нашите места са благословени от магията на природата, от хората, които живеят и от историческото минало. Те построиха обществата си с мъка и много жертви, но днес могат да се берат плодовете на положеното преди години. Пожелавам ви да празнувате с гордостта и уважението на свободните граждани, които много добре знаят и помнят за случилото се през вековете. Пожелавам ви да бъдете здрави и свободни, за да можете с твърдост да защитавате плодовете на демокрацията, а ние с уважение и истински чувства винаги ще бъдем ваши приятели”, каза Левент Исмаил.
В дух на приятелство бе изказването и на кмета на община Мароня Илияс Йонакидис: „Тук сме стари приятели. Миналата година по същото време аз се обърнах с призив към вас от тук и той бе за отварянето на Маказа. Днес бих ви пожелал само здраве. Най-важното е здраве и пак здраве, за да се справим в тези трудни години на бедност. Когато сме заедно, без да позволяваме да ни разделят, защото много лесно се запалва шовинизма, а ние не трябва да го позволим, за да има бъдеще за нашите деца. Само преди една вечер тук немска музикална група показаха балканска музика. Затова нека заедно представяме най-доброто от нашите народи. Почваме с културата, музиката и спорта, с нашите традиции. Не трябва да се разделяме. Вие ще бъдете лятото при нас, а ние при вас през зимата. Ние трябва да бъдем обединени.”, каза Йонакидис.

Още снимки
 Прочитания: 1595 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign