Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Исмаил Юмеров и Кирил Ванков /посмъртно/ са новите почетни граждани на Кърджали

 21 Октомври 2013

На днешната тържествена сесия по повод 21 октомври – Деня на Кърджали десетократният европейски шампион по борба-свободен стил Исмаил Юмеров и създателят на първото читалище в Кърджали „Обединение 1913” Кирил Ванков – посмъртно, бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Кърджали”.
Исмаил Юмеров, който е родом от село Стремци, развълнуван прие отличието /диплом и специално изработена пластика/ и каза: „Позволете ми да изкажа благодарността си за оказаната чест. Гордея се че съм израснал тук в Кърджали и не малка част от спортните си успехи съм завоювал като кърджалиец. И днес, продължавайки активната си дейност като ветеран, нито за миг не съм забравил родният си град и България. Признанието, което получавам, е най-голямата ми морална награда”.
С званието „Почетен гражданин на Кърджали”, посмъртно днес бе отличен и Кирил Ванков. Родом той е от Видин. Пристига в Кърджали през 1913г. Основател е на първото читалище в региона – НЧ „Обединение 1913”.
Отличието бе прието от Стоян Анадолиев, председател на читалищното настоятелство. В изказването си той също благодари за признанието към основателя на НЧ „Обединение 1913”, което по думите му е признание не само към него, но и към последователите му, които и до днес съхраняват традициите на нашите прадеди.
На тържествена сесия, бе присъдена и наградата „Почетен герб на община Кърджали – златен” на доц.Петко Кръстев за неговия принос в областта на културата и образованието, който лично прие наградата.

Още снимки
 Прочитания: 2029 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign