Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мая Дългъчева е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”

 21 Октомври 2013

Мая Дългъчева е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”. Името на новия лауреат за 2013 бе обявено от кмета инж. Хасан Азис на тържествената сесия по случай Деня на Кърджали-21 октомври.
Тази година жури с председател Петър Анастасов и членове Банко Банков, Благовеста Касабова, Елица Мавродинова и Иванко Маринов единодушно е гласувало за Мая Дългъчева и нейната книга „Приказки от Оная гора”. Мая Дългъчева е родена през 1967 в Стара Загора. Автор е на няколко стихосбирки, сред които "Семки от ябълката" , "Друга приказка" , „Приказка за малките неща”. За деца е публикувала книгите "Слон и чадър", “Скубльо – надхитреният пират”, “Стрина Мецандра на маскен бал”, “Папийонка за великия Щуралди”, “Подслон за Триточка, "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди", "Как се лекува лъвски страх без пердах"; “Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло”, “Как един ден белият свят бил оцветен”, "Пъстри приказалки" , "Коледните чудеса" , “На какво ухае зимата”, “Уча азбуката с гатанки” , “Лодка с патешка походка”, “Приказки от Оная гора”. Мая Дългъчева е автор на редица куклени пиеси и мюзикъли за деца. По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Автор и редактор е в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем". Носител е на наградите: "Златен век" - Министерство на културата, Втора награда в международния конкурс за приказка “Europe in a fairytale”през 2007, Наградата на Съюза на българските писатели в раздел “Детска литература”, 2009;Национална награда за детска литература "Константин Константинов" в категория "Автор".
Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали Петя Караколева се връчва за пета поредна година. Досегашни нейни носители са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов, Николай Милчев, Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич и Румяна Капинчева.
Връчването на наградата ще се съгласува между СБП и община Кърджали и ще се състои, когато лауреатът бъде в България. От две години Мая Дългъчева работи в Мюнхен като преподавател в училищата "Монтесори”.Още снимки
 Прочитания: 1471 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign