Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Председатели на две комисии в Народното събрание участваха в представянето на книгата на Вълчо Милчев

 22 Октомври 2013

При изключително голям интерес, в препълнена зала и в наситена с емоции атмосфера се проведе представянето на книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” на Вълчо Милчев. Авторът е учител по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, основател и ръководител на Школата по математика в същото училище.
Актовата зала на най-голямото училище в южна България приюти гостите, колегите, приятелите и немалко от учениците на Вълчо Милчев. Водещ на промоцията на книгата бе Милко Багдасаров, народен представител, доскоро директор на СОУ „Петко Рачов Славейков”. Пред присъстващите бяха изброени всички постижения на учениците от Школата и техния преподавател, за които много е изписано и казано. Бе посочено, и че Вълчо Милчев е първият учител от Кърджали, обявен за учител на годината на България и единият от двамата такива лауреати за СОУ „П. Р. Славейков”. Бе прочетена и поздравителната картичка, изпратена от един от първите ученици в Школата по математика Живко Георгиев, понастоящем студент в Ковънтри, Англия.
Приветствия и поздравителни адреси към Вълчо Милчев представиха зам.кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова, Цветана Границка – старши експерт по физика при Регионалния инспекторат по образованието, Мария Митрева – председател на местната структура на Съюза на математиците в България, Красимир Ангелов – председател на журналистическото дружество, Агоп Узунбохосян – директор на Астрономическата обсерватория, негови колеги и др.
Редакторът на книгата проф.дмн Петър Бойваленков е ръководител на националния отбор по математика. Според него книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” на Вълчо Милчев е едва втората книга на учител по математика в България по олимпиадна проблематика до ниво международни олимпиади. Първата подобна олимпиадна книга е издадена в далечната 1983 година. Книгата „Линейно-рекурентни редици и диофантови уравнения от втори ред” вече е използвана за подготовката на националния отбор по математика.
„Виновникът” за събитието Вълчо Милчев започна представянето на книгата си с твърдението, че е изключително развълнуван. Разказа как идеята за написването на математическото помагало възникнала още в миналия век, но поради започването на журналистическата кариера на автора първата тетрадка със задачи попаднала в кашон заедно с други материали и прекарала доста години там. Останалото е история.
На представянето на книгата изненадващо дойдоха и гости директно от българския парламент – проф.дфн Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование и наука и Христо Монов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.
Христо Монов от своя страна връчи на автора и преподавателя Милчев почетен плакет от Министерството на образованието и науката, който му се присъжда за цялостната му дейност като ръководител на Школата по математика при СОУ „П. Р. Славейков” и учител.


 Прочитания: 1514 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign