Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Професор Христо Пимпирев представя „Антарктически дневници” в Кърджали

 22 Октомври 2013

Днес от 17. 15 часа в залата на Бизнесинкубатора ще бъде представена книгата “Антарктически дневници”. За събитието в Кърджали пристига лично авторът й проф. Христо Пимпирев. Премиерата на книгата му се организира от СОУ “Отец Паисий”, НЧ „Обединение 1913” и Регионален исторически музей, съвместно с Университетско Издателство “Св. Кл. Охридски”. Книгата ще представи проф. Боян Биолчев.
Четвърт век от активния живот на Христо Пимпирев, професор по геология в Софийския университет,е свързан с Антарктида. Той е водещ български полярен изследовател, участвал в 21 експедиции до ледения континент Антарктида и пръв развял българския трибагреник на най-южната точка на планетата - там, където се пресичат всички меридиани.
Книгата е откровен и завладяващ разказ за неимоверните трудности и удовлетвореността от превъзмогването им, за болките, съмненията и надеждите, за носталгията по близките и дома, за любовта и всеотдайността на работата, за нестихващото научно любопитство и радостта от постигнатото, за красотата на природата и искрените човешки взаимоотношения. Всичко описано е базирано върху отношението към живия свят на Антарктида - така симпатичното “общество” на пингвините.
Текстът е богато илюстриран с над 100 цветни снимки, дело на самия автор.
Събитието се посвещава на 100-годишните юбилеи на СОУ “Отец Паисий” – гр. Кърджали и НЧ „Обединение 1913” - гр. Кърджали.


 Прочитания: 1478 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign