Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха Второ допълнено издание на фотоалбума „Кърджали - поглед към миналото”

 01 Ноември 2013

Едно изключително събитие препълни залата на бизнес инкубатора в Кърджали. След като на бял свят се появи второто разширено издание на фотоалбума „Кърджали – поглед към миналото”, снощи той бе представен пред препълнена зала от авторите му – арх. Петя Назърова – главен архитект на община Кърджали и историкът от Регионалния исторически музей Василка Ташкова. Ако съдим по вида и съдържанието на тази тяхна „рожба”, спокойно можем да кажем, че това е един изключителен тандем, от който можем да очакваме и следващи творчески изненади. Или както сама казва в предговора към изданието арх. Петя Назърова: „Щом две дами впрегнат своите търсения, мечти и професионален опит в едно толкова благородно начинание, то не може да не се случи!”
Няколко думи за албума: на територията на 182 страници чрез снимки и указателни текстове към тях е проследена историята на Кърджали от 1912 година до наши дни. Тази история и връщайки се малко по-назад във времето е представена и от текста на Василка Ташкова в началото на албума. На една от първите страници четем и посланието на авторите, а то гласи: „Към кърджалийци от днешното време: Да помним миналото на нашия град и да се гордеем с развитието му! 21.10.2013 г.” На титулната твърда корица виждаме общ изглед на новия квартал, както в 30-те години се наричала частта между бул. „България” и бул. „Сан Стефано”, застроена с жилищни сгради. Това е един от най добрите фотуси, уловил характера и духа на Кърджали – на него можем да различим църквата, джамията, синагогата, /намираща се между магазин „Родопея” и учителския блок, впоследствие съборена/.Тази снимка е изпратена като пощенска картичка през 1935 година от Манол Гачев и е предоставена от дъщеря му Катя Манолова – Гьопсова.
Ще припомним, че първото издание на фотоалбума излезе на бял свят през миналата година по повод юбилейните чествания на 100 години от Балканската война и освобождението на Кърджали. „Тиражът бързо се изчерпа, а желаещите да притежават запечатаните мигове от своя град не намаляха”, пише в предговора си към второто издание арх. Петя Назърова. По думите й книгите и спомените на Мара Михайлова, Тодор Ингилизов и Кирил Попгеоргиев, които са запечатали изключително ценни сведения и без които краеведската литература за Кърджали щеше да бъде бедна и непълна, изключително много са им помогнали при съставянето на второто издание на фотоалбума. А то нямаше да бъде пълно без ценните исторически сведения за Кърджали Василка Ташкова.
След като фотоалбумът „Кърджали – поглед към миналото” бе представен от авторките му, те получиха поздравления и цветя от заместник-областния управител Муса Сеидахмед и от заместник-кмета Елисавета Кехайова.

Още снимки
 Прочитания: 2001 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign