Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Посланик Исмаил Арамаз бе на посещение в Кърджали

 13 Ноември 2013

С кратка музикална програма, песни и танци на различни етноси и пита с мед малчуганите от Оздравителна детска градина „Дъга” посрещнаха посланика на Р.Турция Негово превъзходителство Исмаил Арамаз, турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи, кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и заместника му Елисавета Кехайова.
Турските дипломати гостуваха в Деня на толерантността, който отбеляза днес детското заведение. „Визитата на Исмаил Арамаз в Кърджали е последното в рамките на неговия мандат. В Кърджали е по повод завършилия проект за обновяване на ОДЗ „Дъга” със средства на организация „Тика”, съобщи кметът инж. Хасан Азис. По проекта изцяло е ремонтиран втория етаж, обновени са кухненските блокове, спалните и занималните на стойност около 32 хиляди евро.
След като огледа свършеното по проекта и остана доволен, турският посланик отговори на журналистически въпроси. Първият от тях бе с какво ще запомни България за времето на мандата си. Арамаз подчерта, че от България си тръгва с много позитивни мисли.„Смятам, че българо –турските отношения са отношения между добри приятели и съседи. Това, което считам като успех тръгвайки си от България е, че контактите между двете страни се основават на реално партньорство”, заяви Арамаз.
Негово превъзходителство коментира и темата с бежанската вълна от Сирия и конкретното намерение на България да изгради 30 км заграждения по българо- турската граница. „Българската страна ще реши дали тази стена ще постигне онова, което се иска от нея”, каза при последното си посещението си в Кърджали посланикът на Р.Турция Исмаил Арамаз. Той си спомни, че в началото на мандата си през 2010 година също се е обсъждало изграждането на подобна стена по границата във връзка с опасността от шап по животните, но до това не се е стигнало. „Приемаме желанията на България да имаме партньорство по границата, общи патрули и сме готови да работим за това”, каза турския дипломат. По думите му турската страна е готова да работи и за създаването на общ Център за координация по границата, в който да влизат като страни България и Гърция.
След Оздравителна детска градина „Дъга“ Негово Превъзходителство Исмаил Арамаз посети джамията в Кърджали. Там той се срещна с районния мюфтия Бейхан Мехмед и Шабанали Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански съвет. Исмаил Арамаз си взе довиждане и с отец Петър в църквата „Св.Георги“. По-късно посети община Кърджали, където се срещна с кмета инж.Хасан Азис и председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.


.
Още снимки
 Прочитания: 1500 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign