Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Расте броят на столуващите ученици в община Кърджали

 22 Ноември 2013

Расте броят на столуващите ученици в община Кърджали.През тази учебна година 10 % повече деца получават топъл обяд. Обхватът е 28 % от всички учащите се, а в началния курс процентът е над 55”, съобщи управителката на „Ученическо хранене” ЕООД Мария Маджурова.В момента предприятието подпомага дейността на 16 стола, 6 в Кърджали и 10 в средищните училища в общината.
Ежедневно в столовете се приготвят 1050 обяда, предлагат се също безплатни закуски на 812 деца и бързи закуски за около 800 подрасващи. По график от 2009 г. всеки ден 1800 деца получават и пресен плод.„Приготвянето на храната е съобразено с действащите наредби и специалните изисквания за използваните продукти. Всички столове са снабдени с рецептурници от 2012 г. за изготвяне на седмичното менюто. В заведенията на територията на учебните заведения е забранена продажбата на вафли, газирани напитки, млечни продукти с растителни мазнини”, коментира още шефката на „Ученическо хранене” Кърджали. Цената на един купон, включващ супа, основно ястие и десерт е 2 лв. Средствата за поевтиняване на купона се определят от всяко учебно заведение и най –често сумата варира от 40 ст. до 1,20 лв. В ОУ ”Хр.Ботев” с. Миладиново топла храна ежедневно получават 90 % от децата, а цената на купона е 80 ст.”, обясни директорът на школото Байрам Юсеин.
Община Кърджали се стреми да запази социалния характер на столовото хранене и стимулира консумацията на топла храна като търси помощта на родители и учителите. През октомври в област Кърджали бяха инспектирани над половината от обектите, свързани с храненето в училищата и детските градини. Инспекторите от отдел „Контрол на храните“ към ОДБХ провериха училищни столове и бюфети, павилиони и обекти за раздаване на храна на територията на учебни заведения, кухненски блокове към детски градини, детски млечни кухни. Дадено е само едно предписание за осигуряване на подходяща хладилна витрина. Прочитания: 1528 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign