Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празниците, без които не можем

 29 Ноември 2013

От 29 ноември (петък) до края на януари Арт движение Кръг акцентира върху мултикултурното многообразие от календарни празници в общината.
След традиционния празник Ашуре, следва еврейската Ханука – Празник на светлината, който започва на 27 ноември, продължава 8 дни с палене на свещи и за първи път от 1888 г. насам съвпада с американския Ден на благодарността.
След тях идват християнските коледни и новогодишни празници, и Арменската Бъдни вечер и Коледа.
На 29 ноември с изложба и пърформанс, посветен на светлините, изпълнен от екипа на македонския художник Перица Георгиев в Артгалерията, започва празничният календар на Кръг. След представянето в рамките на програмата на „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив, и в Кърджали ще видим експерименталното светлинно шоу на Перица Георгиев с екипа му от млади хора.
От 16 до 21 декември Екатерина Садула от Москва, която живее и работи в Момчилград, ще демонстрира пред зрители в Артгалерията старинни балкански техники за ръчно изработване на сувенири и предмети от необработена вълна. Организаторите ще представят и нейна авторска колекция от нетрадиционни вълнени екоизделия.
На 25 и 26 декември 14-годишният Беркай Изет от село Конево, вече носител на една международна и една регионална награди за фотография, ще представи дебютната си изложба „От Измир до Конево” за приятели и ценители. Изложбата включва 25 фотографии и 100 видео- презентации от събития, срещи и места на Балканите, видяни през откривателския обектив на младия човек. Беркай Изет ще покаже и 14 оригинални, ръчно изработени от самия него декоративни свещници с украса от цветни мъниста.
През януари по повод арменската Коледа в Арт галерията ще гостува голяма фото- изложба „Армения – древна и съвременна”.

Още снимки
 Прочитания: 1647 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign