Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Торта със 100-свещички за юбилея на НЧ„Обединение 1913”

 12 Декември 2013

Министърът на културата д-р Петър Стоянович, председателят на Народното събрание Михаил Миков, депутати, областният управител на Кърджали Бисер Николов, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, директорите на културните институции и всички партньорски организации са поканени да присъстват на тържественото честване на 100-годишнината на НЧ „Обединение 1913” Кърджали.
То ще се състои в 17.30 часа на 12.12.2013 г. /четвъртък/ с откриването на фото-изложба във фоайето на ДКТ „Димитър Димов”. От 18.00 часа в залата на театъра е тържественият концерт с участието на читалищните и гостуващи състави.
Първият културен институт в Кърджали – читалище “Обединение” съществува от 22 декември 1913 г. Училищният инспектор Кирил Ванков, заедно с откриване на първото българско училище в Кърджали инициира създаването на читалище в града.
Самодейците, които работят в залите на читалището през сезон 2013-2014, са над 300. Те творят в областта на музиката, танца и художественото слово. Представят продукцията си на сцената на читалището и на различни прояви.
Това са Дамски хор “Незабравки”, Школа по пиано, Детска театрална формация, Арт балет, Школа по балет, рок-състави, вокални групи „Ахрида” и „Зорница”, клуб „Пъстро хоро”/ http://obedinenie-kj.com/.
Читалището придобива статут на Регионална CISCO академия след като през пролетта на 2004 година, благодарение на споразумението между Проект "Читалища" и Cisco Systems, става част от световната програма за обучение по компютърни мрежи/ http://cisco.obedinenie-kj.com/.
През май 2006 г. НЧ "Обединение" се лицензира от НАПОО като Център за обучение по 10 професии, насочено към лица над 16 години. Организират се обучения по начална компютърна грамотност и по професията библиотекар по програма «Аз мога».
На 1.09.2007 г. НЧ “Обединение” за пръв път организира в Кърджали национален фестивал “Коко рок фест” с подкрепата на Министерство на културата, Община Кърджали и фирми-спонсори. През 2013 г. бе четвъртото издание на фестивала.
Литературният салон към НЧ „Обединение” е кръстен на името на Петя Караколева /кърджалийска авторка на произведения за деца и възрастни, влезли в националната литературна съкровищница/ на 16 юли 2008 г. Организират се премиери на книги, част от които национални, представят се издателства и отделни автори. През 2004 г. Съюзът на българските писатели и Община Кърджали учредяват Националната награда “Петя Караколева”. През годините са организирани шест фестивала по творчеството на Петя Караколева с участието на деца от кърджалийски читалища.
За решаване на проблемите на различните социални групи – жени и млади хора в областта на културата, образованието и социалните дейности - читалището разработва и кандидатства с проекти, които успешно осъществява. Това са “Ромите – този загадъчен народ”, “Жените на Кърджали за равни права”, “Перперикон 2003”,“Децата на Кърджали заедно в изкуството”, “Стратегия за устойчиво набиране на средства”, „Бъдеще за чаплите”, „Заедно срещу насилието», „Младежки информационно-консултантски център в Кърджали” - 2010, „Информираност и подкрепа”, „Пътуващ кабинет за защита на жени, жертви на насилие”, „Младите за зелена Европа”, „За да останат чаплите в Кърджали – от мен зависи”, „Младежки информационно-консултантски център Кърджали” 2012-2013, "Заедно в Европа”.
В момента по проект «Детски арт център „Заедно” работят пет творчески работилници – музикална, танцова (народни, модерни, класически танци), приложно изкуство, театрална, литературна. Децата-участници се обучават от специалисти в съответните области чрез интерактивни методи. Центърът е осъществен по проект, финансиран от Европейския социален фонд в партньорство с ОУ ”П. К. Яворов”. Целта е да се осигури равен достъп до извънкласни форми на обучение на деца от малцинствените общности от Кърджали на възраст от 7 до 15 години, живеещи в квартал „Боровец”.

Още снимки
 Прочитания: 1507 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign