Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Паисиевци вградиха завет към поколенията в „снагата” на училището

 12 Декември 2013

Точно 6 дни преди 18.ХІІ.2013 година СОУ „Отец Паисий“ постави своя завет към идните поколения.
В 12.00 часа на 12.ХІІ.2013 година, училищното общество изслуша химна на Република България и посрещна знамето на школото ни.
Сърцата се стоплиха от патриотични чувства, като всички аплодираха изпълнението на мажоретния състав под звуците на „Излел е Дельо хайдутин“ и слушайки звънките гласчета на малките хористи с песните „Де е България?“ и „Татковина“.
Директорът Златко Атанасов произнесе слово: „Днес е тържествен ден. В навечерието сме на 100- годишния юбилей на училище „Отец Паисий“. Ще отбележим кулминацията му на 18 декември с тържествен педагогически съвет „100 години светско образование в Кърджали“, изложба и голям празничен концерт.
В инициативите за чествания на бележитата дата е поставяне на Капсула на времето, в което отправяме завет. Това е особен ритуал. Деца, запомнете този миг! Пожелавам пламъкът на Паисий да не угасва и да го поемат бъдещите Паисиевци!“

Завет към бъдните поколения
100 години в училище „ Отец Паисий“ знанието е ценност, почитана и отстоявана въпреки превратностите на времето. Викът на възрожденеца от Атон „ Българино, знай своя род и език!“ е камбанният екот, който държи будни съвест и морал на учители и ученици в този храм на просвета и духовност. Над тях се вее като знаме единствената свята дума – България. За нея и за народа ни е признателността и любовта, трудолюбието и благородството на скромното ни дело.
Потомци! Този завет е белегът за връзката между нас и идното във Времето, свидетелство за безсмъртната нишка в нашия общ български свят – да бъдем устремени, толерантни и обединени.
Нови хоризонти ще има винаги. Пазете надеждата и мира в името на човешкото щастие и напредък. Нека се помнят думите на Апостола Левски „ Всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на Божията природа, всеки иска да бъде човек.“

Още снимки
 Прочитания: 1482 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign