Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали втори в страната с детска "енергийна площадка"

 13 Декември 2013

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и председателят на управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер откриха днес по обяд втората в страната „енергийна“ детска площадка, дарение от дружеството. Площадката се намира в реконструираната част на Градската градина, на прехода към новият парк „Арпезос-Север”.
Тя е комбинация от 4 люлки и е предназначена за деца от 3 до 12 години. Уникалното в люлките е, че те не само стимулират физическата активност на децата и играта в групи, но при използването им улавят кинетичната енергия от движението. Тя се визуализира посредством светодиоди като всяка люлка свети със собствена светлина. Когато 4-те люлки се задвижат едновременно от децата в средата на площадката светват фигурки на къщички, поясни пресаташето на енергийното дружество Петър Костадинов. Така под формата на игра се онагледява принципът, че за да се произведе енергия е необходимо да се извърши определено действие, а при координирани действия се постига по-голям резултат. Технологията и площадките са разработени от фирмата „Плейграунд Енерджи“ като са преминали през сертифициране за качество, сигурност и безопасност от страна на Тюф Рейнланд – България. Община Кърджали е втората след Пазарджик, в която EVN България изгражда подобна иновативна за страната площадка.
Традиционното коледно дарение на компанията следва доброто й сътрудничество с местната власт и визията за насърчаване на енергийната ефективност и разумното използване на ресурси сред подрастващите.В този смисъл председателят на управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер заяви пред присъстващите на откриването на детската площадка:
„Благодаря на община Кърджали за подкрепата. Тук сме от 2005 година, инвестирахме в този район и за нас е много важно да осигурим стабилността на електрозахранването, но ние смятаме че тук трябва да участваме и по друг начин в развитието на този град, затова правим и това малко дарение.”
Удовлетворен от дарението, кметът на Кърджали също коментира направеното дарение и неговото значение.
„Радвам се, че децата на Кърджали ще могат да се радват на една доста интересна, уникална и иновативна детска площадка. Тя ще научи децата как се произвежда ток по иновативен начин, но и ще ги научи, че когато всички работят заедно, за едно и също нещо, то винаги се получава”, каза инж. Азис.
След приветствените думи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и председателят на управителния съвет на EVN България Йорг Золфелнер, откриха официално указателната табела на новата детска площадка.


Още снимки
 Прочитания: 1513 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign