Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Избират географска местност на Антарктида, която да именуват Кърджали

 18 Декември 2013

Два флага на община Кърджали връчи днес кметът инж. Хасан Азис на председателя на читалище „Обединение” Стоян Анадолиев, който е включен в полярната експедиция до Южния полюс. Това стана в присъствието на медиите на специално свикан брифинг за случая.
„Имаме уникалната възможност да изпратим първия кърджалиец, който ще стъпи на ледения континент Антарктида в началото на 2014 година и ще развее знамето на общината. Пожелавам му успешно завръщане от Арктика с изпълнена мисия”, каза инж. Азис.
Той помоли Стоян Анадолиев да освети знамената в параклиса на българската станция на остров Ливингстън като едното да остане на ледения континент, а другого да бъде върнато в областния център. „Когато флагът се върне отново в Кърджали, той ще бъде поставен в специален антарктически кът във фоайето на общинска администрация”, заяви инж. Азис и допълни: „Надявам се следващите кърджалийци, които ще посетят Антарктида, да обогатят този кът. Като кмет изпитвам радост и гордост за това, че наш съгражданин е включен в пътешествието. Не знам дали сравнението ще бъде правилно, но отиването на Стоян Анадолиев в Антарктида, за нас се равнява като стъпването на първия човек на Луната”.
Председателят на читалище „Обединение” пое ангажимент да изпълни молбата на градоначалника. Стоян Анадолиев изказа и благодарност към община Кърджали, с чиято подкрепа е финансирано част от начинанието му. Той показа и част от екипировката си, на която е щампован герба на общината. Анадолиев разказа и за електронната библиотека, която ще занесе на ледения континент. Тя вече е заредена с 25 000 заглавия и 17 научни статии, сред които и творби на местни автори. Историята на кърджалийския музей също ще намери място във виртуалната библиотека.
В края на пресконференцията бе обявена и новината, че общината има вече разрешението на ръководителя на българската база „Св. Климент Охридски” проф. Христо Пимпирев да изберем и назовем географска местност на името на Кърджали и със стъпването на първия кърджалиец на остров Ливингстън да бъде открита тази процедура.
Градоначалникът инж. Азис също изрази подкрепа за начинанието като подчерта, че с този акт името на Кърджали освен в Европа, Азия и Америка, ще се пренесе и на Антарктида.


Още снимки
 Прочитания: 1678 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign