Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 150 формуляра са издадени в община Кърджали по изискванията на Виенската конвенция

 05 Февруари 2014

Над 150 формуляра са издадени от отдел ГРАО при община Кърджали след влизане в сила за Република България на изискванията на Виенската конвенция за издаване на многоезични извлечения от Актове за гражданско състояние. Това съобщи секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. Той допълни, че още в първият ден от влизането в сила на конвенцията, ратифицирана със закон приет от 42-рото НС, в отдела са постъпили искания за издаване на многоезични формуляри. От 18.12.2013г. до момента ежедневно отделът издава по два-три подобни формуляра, каза още Сезгин Бекир.
Той допълни, че според изискванията на Виенската конвенция, извлеченията от актове за гражданско състояние, свързани с раждане, брак или смърт, се изготвят по специални формуляри на два езика - български и английски. Извлеченията се изготвят на база първоначалните вписвания и допълнителните отметки върху актовете. Всички вписвания във формулярите се правят с печатни букви от латинската азбука. Освен това те могат да бъдат изписани с буквите на езика, на който е съставен актът, към който се отнасят. Извлеченията носят датата на издаването, подписа и печата на органа, който ги е издал. Те имат същата стойност като извлеченията, издадени съгласно действащото законодателство в държавата издател.
За община Кърджали стойността, която заплащат гражданите за многоезичен формуляр е 5 лв. Всеки четвъртък отдел ГРАО работи с удължено работно време до 19 часа, а многоезичните актове се приемат без легализация или формалности на територията на всяка от държавите, обвързани с Виенската Конвенция, уточни секретарят на общината Сезгин Бекир.
 Прочитания: 2138 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign