Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Открихме „Февруари – месеца на Америка в Кърджали”

 07 Февруари 2014

С фотоизложба „Архитектурата на Чикаго” и лекция на тема „Архитектурата на Ню Йорк- Небостъргачите”, изнесена от световноизвестния доц. архитект Димитър Андрейчин, снощи се откри форума „Февруари – Месец на Америка в Кърджали”. Той се организира от дружеството „Приятели на САЩ”, посолството на САЩ, община Кърджали и Клуб на американските възпитаници в Кърджали. Голямата зала на бизнес инкубатора се оказа тясна за съпричастните да се докоснат до американската култура и традиции.
В изказването си при откриването председателят на Дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова припомни за историята на дипломатическите отношения между България и САЩ, които през 2013 година навършиха 110 години. В анонса си тя акцентира върху развитието на контактите на Кърджали със САЩ, чието начало бе положено през 2001 година, когато нашия град и община Елхарт подписаха договор за побратимяване.
„Помощи за стотици хиляди долари са пристигнали от САЩ в Кърджали в трудните за нас години на прехода. Пристигнали са и различни специалисти като доброволци от различни неправителствени организации. В общините на Кърджалийска област са работили 46 доброволци от Корпуса на мира и 5 стипендианти на програмата „Фулбрайт”. Те са своеобразен мост между двата народа. А такъв мост са и стотиците наши студенти обучаващи се в САЩ”, разказа Валентина Иванова.
Свой поглед за сътрудничество със САЩ представи и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той също акцентира върху побратимяването на община Кърджали с Елхарт, с това, че един от тамошните паркове носи името на нашия град, че Кърджали е един от малкото градове в България, които съхраняват символи на САЩ като улица Джордж Вашингтон, като Пентагона, намиращ се на тази улица, като дружеството „Приятели на Америка” – едно от най старите по рода си в България, съществуващо и действащо вече 24 години.
След изказването на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис думата бе дадена и на госта – доц. арх. Димитър Андрейчин. Част от професионалната му биография е и специализацията му по урбанизъм в Института за урбанистични изследвания при Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, както и преподавателската му работа като гост-професор в Архитектурния департамент на Колежа по проектиране на жизнената среда в Калифорнийския Политехнически университет в Помона (Лос Анджелис), Калифорния.
Доц. арх. Димитър Андрейчин благодари за поканата, като каза, че тя е голяма чест за него. „Това, което вие правите тук – и като дружество, и като град, и като ръководство на града, е уникално за България или поне аз няма друга информация за такава дейност. Дано повече наши градове ви последват, защото много е важно да опознаем тази страна /САЩ – б.р./, да я разберем, защото все още е трудно да я разбираме. Тогава вече това приятелство ще бъде още по-ценно и по-приятно”, каза арх. Андрейчин.
След тези свои думи, арх. Андрейчин изнесе презентацията на тема „Архитектурата на Ню Йорк”. Преди това обаче той каза и няколко думи за своята професионална работа. „През последните десетилетия аз съм се посветил на проучване на американската архитектура, още от времето на моята специализация през 1982-83 година. По онова време нямаше много хора, които бяха посетили Америка, още повече – такива, които бяха снимали. Моята страст към фотографията тогава помогна много. Помогна защото не само моите студенти в България, но и всички архитекти видяха това, което аз бях видял”, спомни си арх. Димитър Андрейчин. Стана ясно, че скоро излиза и негов двутомник „Историята на небостъргачите”.

Още снимки
 Прочитания: 1720 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign