Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фотоизложба „Ничия земя” на Светлана Бахчеванова се открива тази вечер в ОДК

 10 Февруари 2014

С фотоизложба „Ничия земя” продължават проявите включени в програмата по повод отбелязване на месеца на Америка в Кърджали. Тя е дело на Светлана Бахчеванова и ще бъде открита тази вечер от 18,00 часа в Обединен детски комплекс в Кърджали.
За откриването й авторката, която живее в Ню Йорк ще се включи по Скайп от САЩ. Въпроси към нея ще зададат децата от фотоклуба в ОДК.
Светлана Бахчеванова е фотограф на свободна практика, носителка на фотографски награди. В началото на 1989 г. става член на първата организация за защита на човешките права в България, чиято цел е да подкрепи екстрадираните турци, срещу насилственото покръстване и смяна на имената. Работила е във вестник „Демокрация” и в БТА като завеждащ фотоотдела. От 2001 г. живее в Ню Йорк. От 2010 г. Светлана поддържа сайта FotoEvidence (фотосвидетелство). Това е уеб-платформа за документална фотография с фокус върху теми, свързани с нарушаване на човешките права и социални несправедливости.
Изложбата „Ничия земя” е документален разказ за три села от община Сандански - Пиперица, Лехово и Голешово. След 1950 година започва изграждането на телена мрежа по границата, тъй като границата България-Гърция е едно от най-преките места от Източна Европа към свободата и затова трябва да се пази добре. Но някои села, като тези трите, остават в граничната зона, която е в радиус от 5 километра от границата с Гърция. От китни села с 500-600 жители, те се превръщат в западнали и изоставени места с по десетина старци.

 Прочитания: 1384 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign