Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Незабравима вечер в ОДК

 11 Февруари 2014

„Ничия земя” е нарекла своята изложба известната българска фотографка Светлана Бахчеванова, която живее в Ню Йорк. Преодолявайки разстоянието между България и САЩ чрез Скайп, тя се включи в уникално по рода си откриване, което се състоя снощи в Обединен детски комплекс. Изложбата е документален разказ за три села от община Сандански - Пиперица, Лехово и Голешово. Идеята да снима в този район на България дошла на Бахчеванова от виното No man’s land /ничия земя/, единственото българско, което успяла да намери на американския пазар.
Проявата бе част от Месеца на Америка в Кърджали, организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, Посолството на САЩ, Община Кърджали и Клуба на американските възпитаници. Освен представители на организаторите, сред които зам. кметът Елисавета Кехайова, почти целият състав на Фотоклуб „От черно до бяло” с ръководител Антония Грозева се включи с ентусиазъм в разговора с известната фотографка. Децата зададоха разнообразни въпроси за ролята на фотографията в съвременния свят, за качествата на професионалния фотограф, за новите техники и компютърни технологии, които се използват и др., на които Бахчеванова отговори подробно и искрено. Тя разказа на младите си събеседници за проектите, над които работи в момента. Един от тях ще я върне в родината след няколко дни - от пет години на Тодоров ден снима цигани-калайджии в Старозагорско.
Професионална оценка получиха снимки от сайта на фотоклуба, които нюйоркчанката коментира и оцени високо. Тя предложи на младите фотографи тема, по която да работят през следващите месеци, като могат да разчитат на нейната подкрепа и насоки.
Въпроси зададоха и присъстващите журналисти и членове на Дружество „Приятели на САЩ”. Изненада за Бахчеванова бе появата на Фикрие Салифова, нейна бивша колежка от вестник „Демокрация”.
Незабравимата вечер завърши със силни аплодисменти от залата, толкова силни, че да може Светлана да ги чуе чак в Ню Йорк.

Още снимки
 Прочитания: 1553 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign