Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Президентът Първанов откри новия път до тракийския дворец Перперикон

 18 Септември 2006

До подножието на Тракийския дворец Перперикон вече се стига по нов и модерен път. Само преди два месеца посетителите стигаха до скалния град по прашно трасе, а при мокро време колите им затъваха в дълбоки кални коловози.Отсечката от 1,2 км. вече е асфалтирана, направена е и необходимата маркировка. Изграждането на пътя стана възможно след включване на обекта в републиканската пътна мрежа . Реализацията е на стойност около един милион лева. Тази година ще започне и рехабилитацията на отсечката с. Чифлик – Черноочене, която свързва Перперикон с пътищата на страната .
На официалното откриване в събота , 16 септември, присъства държавният глава Геарги Първанов. Заедно с министъра на МРРБ Асен Гагаузов те прерязаха лентата . В тържеството участваха още зам . минисътърт на МРРБ Димчо Михалевски, областният управител Ангел Коджаманов, народните представители от региона Ремзи Осман и Юнал Тасим, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Сейфи Неджиб, кметове от общините на областта, представители на държавни институци, обществени и партийни организаци, много кърджалийци и гости от други райони на страната. Президентът бе посрещнат най – напред от кмета - домакин, млади хора, членове на Клуб “Съхрани българското ! Бъди българин “ и археолозите проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова, които вече няколко години проучават тракийския дворец.На празника бяха дошли и много жители от околните села . 30 -метров трикольор бе спуснат от една от скалите на древния град.
Пръв към участниците в тържеството с приветствени думи се обърна областният управител Ангел Коджаманов, който благодари на всички допринесли за изграждането на пътя. “Това не е просто път, това е път към бъдещото развитие на нашия регион. Този път е праг за развитието на туризма, който като индустрия ще даде един нов облик на нашата област, ще даде нови възможности за реализация на всички нас.”, каза г-н Коджаманов. “Отсечката от 1,2 км. не е много дълъг път, но нейното откриване днес е знаково, защото става въпрос за развитието на туризма. През последните 4-5 години изграждането на трасето бе един от приоритетите както на местната, така на регионалната и централната изпълнителна власт. Пътят стана възможен благодарение на нашите обединени усилия. Изграждането на този път е нашия знак за държавническо поведение и държавна политика по отношение на дефинирането на приоритетите, които стоят на местно, регионално и централно равнище.Перперикон отдавна излезе от рамките на Кърджали, страната, на Балканските държави, на Европа ….Перперикон в момента е една световна културна ценност, с която ние се гордеем.”, каза в словото си кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
В изказванията си още предсткавителите на изпълнителната власт подчертаха, че социализацията на Перперикон ще продължи и в следващите години. В най-скоро време ще започне изграждането и на посетителски център.
“Тук съм отново. Спомням си, когато дойдох за първи път при 4 години. Благодарение на археолозите проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова българските учени успяха да покажат на Европа и света, че нашата история датира хилядолетия назад. Днес не можем да си представим нашия национален образ, образа на Европа без българската култура, без този щрих на Перперикон, който стана достояние на европейци през последните години. Културата в нашия регион е мост за общуване, за толерантно съжителство и взаимодействие. Ние сме длъжни да вземем от миналото не пепелта, а огъня. Само това ще ни съхрани и утвърди като европейска нация.”, с тези думи президентът Георги Първанов се обърна към присъстващите.

Още снимки
 Прочитания: 2338 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign