Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът и Десен съюз обсъдиха Проекто - Бюджет 2014

 14 Февруари 2014

Обсъждане на проекто-бюджета за 2014 година бе основната тема, на втората среща между ръководството на община Кърджали и представителите на Десен съюз, който участва в управлението на общината чрез заместник-кмета Иван Велев.
Срещата се проведе в сладкарница „Рилите” снощи. От името на десен съюз в нея участваха представители на СДС, БЗНС, НДСВ, Съюза на свободните демократи /ССД/ и Българския демократичен съюз „Радикали”. Общинското ръководство бе представено от кмета инж. Хасан Азис, заместниците му Иван Велев и Юсеин Ахмед, главния инженер на общината Катя Митовска и главния финансист Валентин Иванов.
Общинското ръководство бе посрещнато с „добре дошли” от общинския лидер на СДС Дора Христова, която каза, че чрез заместник-кмета Иван Велев гласът на Десен съюз се чува в провеждането на общинските политики. „Работим и смятаме, че ще постигнем успех за следващите местни избори”, каза Христова.
От името на Десен съюз тя връчи в писмен вид 5 предложения със съответната мотивация, които формацията желае да залегнат в конструирането на Бюджет 2014 на община Кърджали. А те са: Изграждане на подземна и надземна инфраструктура на промишлената зона, Изграждане на велоалея покрай Водното огледало, Изготвяне на проект за водоснабдяване на село Кьосево и изграждане на мрежа за обратни води в кв. „Боровец”, Ремонт на пътната инфраструктура покрай Пазара на производителите и Ремонт на тротоарната мрежа на натоварените участъци в централната част и кв. „Възрожденци”.
Тези предложения станаха по-късно и предмет на обсъждания, но преди това кметът инж. Хасан Азис направи политико-икономически анализ на финансовото състояние на общината през последните няколко години. Според него от политическа гледна точка и от гледна точка на управлението е много важно да се изтъкне, че Десен съюз участва в управлението на общината.
Градоначалникът отчете намаляване на местните приходи и увеличаване на институционалната задлъжнялост. Според него причините за това са свързани както с икономическата криза, така и с политическия натиск върху общината от страна на централната власт през последните няколко години.
„Тези два фактора дадоха тежко отражение върху общинския бюджет и в резултат на действието им към този момент задлъжнялостта на общината е около 25 процента от общия бюджет”, коментира инж. Азис.
По време на срещата с Десен съюз той изтъкна факта, че през последните няколко години община Кърджали не е получила нито лев, като изключим субсидията от републиканския бюджет – нито по линия на регионалното развитие, нито от МОСВ, нито от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. „А имаше докладни и за пътища, и за училища, и за осветление и за въжения мост. Това, което ние сме реализирали е само по проекти на Оперативните програми на ЕС”, каза инж. Азис.
Той акцентира и върху данъчната политика на общината, като изтъкна необходимостта тя да стане по агресивна по отношение на събираемостта, което от своя страна ще доведе и до значително намаляване на общинския дълг. Кметът Инж. Хасан Азис изрази удовлетворение от работата на ресорния заместник -кмет Иван Велев, който е и представител на Десен съюз в управлението .
Очакванията си за 2014 година градоначалникът свързва с финансиране на проекти по регионално развитие, по околна среда, по линия на Министерството на младежта и спорта /ремонт на закрития плувен басейн и стадион „Дружба”/ и по линия на Междуведомствената комисия. От друга страна той очаква и инвестиции по линия на оперативните програми на ЕС.
В диалога с представителите на Десен съюз в Кърджали инж. Хасан Азис даде своето становище относно петте от предложенията, които десните му представиха в писмен вид, за да залегнат по някакъв начин в структурата на Бюджет 2014. По три от петте предложения има вече направени реални стъпки, каза Азис. По думите му ремонта на тротоарната мрежа в града, както и велоалеите покрай Водното огледало са залегнали в проекта за парк Арпезос-Север 3. Имало и стъпки по посока реализирането на проектите за водоснабдяването на Кьосево и обратните води на кв. „Боровец”.
За съжаление не можахме да се преборим на този етап за финансиране на проекта за промишлена зона Юг, но той при всички положения е приоритет за общината и ще залегне в следващи финансирания – или от националната програма или по Оперативните програми на ЕС, или чрез частни инвеститори, каза още кърджалийският градоначалник.


 Прочитания: 1647 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign